Német elnök: A második világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre

2023. április 19. 16:53

Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, „mi németek tudatában vagyunk felelősségünknek”.

2023. április 19. 16:53
null

A második világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnök szerdán a lengyel fővárosban a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A varsói gettó hőseinek emlékművénél rendezett megemlékezésen a német elnök tiszteletét fejezte ki a zsidó felkelők emléke előtt. Úgy fogalmazott:

mély szégyennel töltik el azok a bűntettek, amelyeket a náci németek Lengyelországban, a varsói gettóban elkövettek.

„Mi németek tudatában vagyunk felelősségünknek”

Steinmeier szerint e bűntetteknek több helyet kellene szentelni a történelmi emlékezetben. „Mi németek tudatában vagyunk felelősségünknek, a túlélők és a halottak által ránk hagyott missziónak” –  jelentette ki az elnök. Hozzátette: a németek elfogadják ezt a missziót, a saját történelmük iránti felelősségük „vég nélküli”.

A náci németek pontosan kitervelték és végrehajtották a holokausztot, és az európai, a varsói zsidókat

– mondta a német elnök. Hozzátette: a háború után túl kevés elkövetőt vontak felelősségre.

„Soha többé”

Mint hangsúlyozta: a történelemből levonandó legfontosabb tanulság a „soha többé”. Ebben az összefüggésben az ukrajnai háborúra utalt, úgy ítélve meg: Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi joggal összeférhetetlen agressziót követett el, és ezzel lerombolta az európai rend és biztonság alapjait. A szabadságot és a függetlenséget ki kell vívni, meg kell védeni – fogalmazott.

Steinmeier hálájáról és alázatáról beszélt annak kapcsán, hogy első német államfőként vehet részt a gettófelkelés évfordulóján rendezett megemlékezésen. Fontosnak nevezte, hogy

a rendezvényen Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában lehet jelen.

Hercog: Elszánt lengyel zsidók csoportja szállt szembe a német túlerővel

Jichák Hercog felidézte beszédében, hogy a varsói gettóban „elszánt lengyel zsidók csoportja” szállt szembe a német túlerővel. A felkelést kevesen élték túl, de "a hősök vérével megszentelt földön győzött az emberi szellem". A gettó lakosai megőrizték emberi erkölcsüket, egymásért viselt felelősségüket, az emberiességbe, a felebaráti szeretetbe vetett hitüket - húzta alá az izraeli elnök.

Hozzátette:

a zsidók nem maradtak magukra a nácikkal szembeni harcban,

„minden államban akadtak Világ Igazai, a helyi ellenállás tagjai, közöttük természetesen lengyelek is”. Hercog szerint a holokauszt emlékezete „nem posztmodern és nem relatív”, hiszen valóban létezett „az igazi gonosz” a nácik és segítőik személyében, és létezett „a tiszta jó” is, amelyet az áldozatok és a harcosok testesítettek meg.

Hercog hangsúlyozta: a Lengyelországot és sok más országot ért háborús megsemmisítés alapját képezi a Lengyelország és Izrael közötti "fontos párbeszédnek", a két nemzet közötti barátság elmélyítésének.

Andrzej Duda lengyel elnök felszólalásában

a bátorság és az elszántság jelképének nevezte a gettófelkelést.

Felidézte: annak túlélői közül többen később a lengyel honfitársaikkal együtt az 1944-es varsói felkelésben harcoltak a német megszállók ellen.

A varsói gettófelkelés a zsidók legnagyobb fegyveres ellenállási akciója volt a második világháború során. A németek 1943. április 19-ére tervezték a varsói gettó végső felszámolásának kezdetét. Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták.

(MTI)

Nyitókép: JENS BUTTNER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

***

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drrc
2023. április 19. 23:00
Jaj, hagyják már abba ezt a politikai haszonszerzésböl alázkodást! Bla bla, csak magát fényezi.
Martell 2
2023. április 19. 22:59
Hát igen, Churchill, Roosevelt, Truman és Sztálin helye is a vádlottak padján lett volna a civil lakosság ellen elkövetett bűneikért.
KBA98
2023. április 19. 19:32
...és akkor a mostani bűnötökről még s sem esett, főleg anyátok által behívott migránsokról, unós szarságok, stb.
Gèbi
2023. április 19. 18:44
A könyökünkön jön már ki ez az állandó h.kausztozás. A lőtéri kutyát sem érdekli de azért erőltetitek. Ennek a fickónak meg az anyjával kellett volna kezdeni a felelősségre vonást, hátha ma nem beszélne baromságokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!