Emberkereskedelemből való gazdagodással vádolják Bidenéket a republikánusok

2023. április 21. 13:51

Emberkereskedelemből és prostitúcióból származó bevételek is landolhattak az amerikai elnök családtagjainál két republikánus képviselő szerint. A képviselőházi vizsgálóbizottsági tagok bankkivonatokat néztek át, állításuk szerint ott jutottak az elnök fia, Hunter Biden üzleteihez köthető kétes pénzek nyomára.

2023. április 21. 13:51
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A washingtoni Képviselőházban a novemberi félidős kongresszusi választások eredményeként újra republikánus többség lett, így a képviselőházi vizsgálóbizottságok kutakodási területeit az ellenzék ismét hatékonyan tudja irányítani. Fél éve különös figyelmet fordítanak az elnöki család gyanús üzleteinek feltérképezésére, különösen arra tekintettel, hogy Joe Bidennek milyen mélységű tudomása volt a családtagjai külföldi üzleti vállalkozásairól

Az átláthatósági szakbizottság két republikánus tagja, a georgiai Marjorie Taylor Greene és a dél-karolinai Nancy Mace képviselők az amerikai pénzügyminisztériumban

a Biden család tagjainak bankkivonatait, mintegy kétezer dokumentumot néztek végig.

A pénzügyminisztériumban a képviselői átvilágíthatóság miatt rendszeres jelentések készülnek az állami tisztségviselők pénzügyeinek szúrópróbaszerű vizsgálatára, míg a capitoliumi vizsgálóbizottság tagjainak egy esetre vonatkozó betekintési joguk van ezen személyes iratokba.

Vádak, egyelőre konkrét bizonyítékok nélkül

A vizsgálódások után Greene a Twitter-oldalán megjelent videóban arról számolt be: bizonyítékokat láttak arra vonatkozólag, hogy a családtagok szövevényes üzleti kapcsolatain keresztül a Biden család jelentős

bevételre tett szert amerikai, orosz és ukrajnai emberkereskedelemből és prostitúcióból származó pénzekből.

Mace képviselő egy külön megszólalásában „csillagászati összegű pénzekről” beszélt, amikor a Biden család pénzügyi tranzakcióinak mennyiségét írta le. Mint mondta, a bankkivonatokból pontosan megállapítható, honnak származnak az ominózus pénzek, hova utaltak, és hogy milyen köztes tranzakciók történtek.

Ezt a feltételezést később megerősítette a vizsgálóbizottság még két tagja, a floridai képviselő Byron Donalds és a Tennessee állambeli Tim Burchett is – írta a Washington Times. Utóbbi képviselő az amerikai konzervatív napilapnak elmondta: a dokumentumokból látszott, hogy például az elnök fia, Hunter Biden a céges bankszámlájáról fizetett kétes szolgáltatásokért, amelyek üzemeltetői emberkereskedelmi tevékenységgel is összefüggésbe hozhatóak. „Céges pénzekkel fizetett ezért. Ez beteg dolog, ez pedig alapos vizsgálatot igényel még akkor is, ha a liberális média erről láthatóan nem akar cikkezni” – tette hozzá.

A republikánus alsóházi képviselők nem támasztották alá állításukat bizonyítékokkal, mert nem is tehetik:

a személyes pénzügyi adatok vizsgálatára van felhatalmazásuk, nyilvánosságra hozatalukra nincs.

Állításaikat majd a házbizottság előtt kell alátámasztaniuk, a médiában megszellőztetett vádjaikat pedig esetleg a bíróság előtt – ha a Biden család perel.

Az átláthatósági szakbizottság demokrata párti tagja nem vettek részt a pénzügyminisztériumi szemlében, a megszellőztetett vádakat politikai támadásnak nevezték, a lebegtetett pénzügyi bizonyítékokról pedig annyit mondtak: azokat a lejáratás szándékával tendenciózusan értelmezték a vádlók.

Hunter Biden videóbeszéde a Demokrata Párt 2020. augusztus 20-i elnökjelölő nagygyűlésén  (forrás: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / AFP)
Hunter Biden videóbeszéde a Demokrata Párt 2020. augusztus 20-i elnökjelölő nagygyűlésén (forrás: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / AFP)

Vadászat a „vadászra”: Hunter nyomában

Az emberkereskedelemből eredő pénzek elfogadását már tavaly felhozta a Biden család ellen James Comer republikánus képviselő, amikor arról beszélt, hogy Hunter Biden egy emberereskedelemmel is foglalkozó bűnszervezettől fogadott el pénzt. A héten Comer már arról szólt, hogy a Hunter Biden, James Biden (Biden másik fia) és üzlettársaik ügyleteiből a Biden család kilenc tagja is profitált.

Egy másik vizsgálat, a szenátusi szakbizottság korábban szintén bankszámlák alapján már kimutatta, hogy Hunter Biden, James Biden és az elnök menye, Hallie Biden 2017-ben, 2018-ban

kifizetéseket kapott egy mára már felszámolt, egykori a kínai állam által finanszírozott energetikai vállalattól.

James Comer szerint azért fontos a Biden családtagok legszélesebb üzleti köreinek feltérképezése, üzleti tevékenységeik feltárása, mert azok súlya nem üzleti értékükből, hanem Joe Biden elnöki pozíciójából származik, így minden, a családtagokkal üzleti kapcsolatba lépő külföldi természetes vagy jogi személynél meg kell vizsgálni a nemzetbiztonsági kockázat szintjét.

Joe Biden eddig minden esetben tagadta, hogy tudott volna fiai üzleti tevékenységeiről. Politikai ellenfelei szerint azonban valószínűtlen, hogy egy ilyen rutinos, tapasztalt politikus nem tudott fiainak az érzékeny, politikai pályáját is akár veszélyeztető ügyleteiről.

 

 

Nyitókép: Joe Biden elnök és fia, Hunter Biden integetnek Massachusetts állambeli Nantucketben 2022. november 25-én  (forrás: Mandel NGAN / AFP)

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MTom
2023. április 22. 13:52
Egy cikk arra alapozva amit a republikanusok legidiotabb kepviseloje mondott..wow MTG az aki szerint az erdotuzeket zsido urlezerek okozzak....megis vannak olyan barmok akik meg komolyan veszik HAHAHAHA
NERbot
2023. április 21. 20:28
Bidenék nemcsak emberkereskedők, hanem háborúpártiak, hazaárulók, pedofilek, sátánisták, kannibálok, szabadkőművesek, illuminátusok, szithek, Soros-ügynökök, és alighanem gyíkemberek is.
Jooee
2023. április 21. 17:37
Ez így is lehet. Micsoda szervkereskedelmet bonyolíthatnak Ukrajnával!
Dezsőke
2023. április 21. 17:21
ha akár egy morzsányi bizonyíték is lesz, akkor nagy gáz van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!