Újabb amerikai politikus került fel Kína szankciós listájára

2023. április 13. 16:22

Az amerikai republikánus politikus múlt heti vizitje során ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok részt vesz a tajvani fegyveres erők kiképzésében.

2023. április 13. 16:22
null

Kína szankciós listára helyezte Michael McCault, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnökét, amiért e minőségében, delegáció élén Tajvanra látogatott – jelentette be a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

McCaul, aki találkozott és tárgyalt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, a pekingi álláspont szerint látogatásával

Az amerikai republikánus politikus múlt heti vizitje során ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok részt vesz a tajvani fegyveres erők kiképzésében, valamint arra is, hogy felgyorsítják a fegyverszállításokat Tajvan számára.

A szankció következményei

A kínai külügyminisztérium szerint McCaul ezzel „súlyosan megsértette Kína szuverenitását és területi integritását”. A vonatkozó kínai törvények szerint a szankció következtében Michael McCaul nem léphet be a Kínai Népköztársaság területére, vele kínai magánszemélyek és szervezetek nem léphetnek kapcsolatba,

kínai földön lévő esetleges vagyonát zárolják.

Caj Jing-ven közelmúltbéli egyesült államokbeli tranzitútjához kapcsolódóan a washingtoni székhelyű Tajpeji Kulturális és Gazdasági Képviselet Irodájának (TECRO) vezetőjét is szankció alá helyezte Peking, továbbá azoknak az amerikai intézményeknek a vezetőit is, amelyek helyet adtak Caj nyilvános szerepléséhez.

Köztük volt a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár és a New York-i Hudson Intézet. Utóbbiban, amelynek a TECRO kiemelt pénzügyi támogatója volt, Cajt ki is tüntették.

Peking korábban már több tisztségviselőt szankcionált tajvani kapcsolatai, illetve a sziget vezetésének támogatása miatt, így például a listán szerepel Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter is.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Lenin Nolly / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2023. április 13. 16:46
Én Szájert meg a pártját látnám szívesen valahol jó messze Belső-Mongóliában saját munkájukból megélni. Ha már úgy szeretik a kínaiakat, legalább jól megismerhetnék a valódi arcukat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!