„Az egyetlen bűnöm, hogy rendíthetetlenül védtem a nemzetünket” – megszólalt az őrizetből hazaengedett Trump

2023. április 05. 08:05

A korábbi amerikai elnök visszatért otthonába, melynek Mar-a-Lago klubjában beszédet tartott.

2023. április 05. 08:05
null

Alig néhány órával azután, hogy őrizetbe vették egy manhattani bíróságon, Donald Trump volt elnök visszatért otthonába, melynek Mar-a-Lago klubjában beszédet tartott – adta hírül az NBC News.

Trump: Az egyetlen bűnöm, hogy védtem a nemzetünket

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet Amerikában. Soha nem gondoltam volna.

– fogalmazott beszédében a korábbi amerikai elnök.

Trump szerint így hackelték meg a demokraták az előző választási kampányt

Beszédében felsorolta, hogy a demokraták a kezdetektől milyen módszerekhez folyamodtak a kampányban. Trump szerint kémkedtek a kampányában, hamis vádakkal illeték, felidézte az otthonában zajlott – szerinte alkotmányellenes – házkutatást, a (Musk előtti – a szerk) Twitter és Facebook korlátozását, de a demokraták választási törvénymódosítását is. Utóbbi kapcsán Trump úgy fogalmazott:

– fogalmazott a korábbi amerikai elnök. „»El fogom kapni«. Ez a fickó kampányol” – mondta Trump, aki szerint az ügyész egyes kijelentései azt bizonyítják, hogy az ügyész kapányol.

Ki emel Vádat Trump ellen?
A Trump elleni vádakat Alvin Bragg ügyész képviseli. Róla ismert, hogy 2021 májusában Soros György egymillió dollárt adott a Color of Change PAC-nak, amely jelentős összegeket költött Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész jelöltségére. A Fox News pedig arról számolt be, hogy Jonathan Soros és felesége, Jennifer Allan Soros is közvetlenül hozzájárult Alvin Bragg kampányához. Sorosék egyébként több tucat kerületi ügyészjelöltnek nyújtottak anyagi támogatást az évek során.

Miért emel vádat Alvin Bragg Trump ellen?
Alvin Bragg az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat. Azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre.

Donald Trump tavaly novemberben jelentette be, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Egy februári közvéleménykutatás adatai szerint egyelőre ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében. Önmagában a kifizetés még nem lenne illegális, ám ahogy történt – már ha valóban megtörtént – vétségnek számít New York Államban, vagyis az, ha Cohennek fizetett Trump, s Cohen fizetett Danielsnek. Sőt, a gyanú szerint mivel ez hatással volt a kampányra, a választási törvényt is megsérthette – ekkor azonban már bűncselekményről beszélnénk.

Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 05. 18:53
Trump elbaszta. Míg tudhatta volna, nem tudta, míg merhette volna, nem merte, míg tehette volna, nem tette, most meg már úgy játszanak vele, mint labrador a rongybabával.
Wolfram004
2023. április 05. 15:13
-
koronaszepe
2023. április 05. 13:45
Plusz az adócsalás...
airmax
2023. április 05. 12:12
Én azt gondolom, hogy nem baj, ha trump "elviszi" a demokraták tüzérségi támadását... Szerintem Ron DeSantisnak sokkal több esélye van egy demokrata jelölttel (különösen bidennel) szemben... És amíg Trumpot támadják, ő nem sározódik... Akár igaz akár nem Trump "kabátlopási ügybe keveredett" így innen kívülről ítélve a republikánusoknak egy friss jelölttel több esélyük lehet. (és azt gondolom, hogy még ha jó viszonyban is voltunk vele, nem volt olyan nagy ász elnökként Trump... kapkodott ide kapkodott oda, de nem volt egy határozott koncepció mentén tudatosan építkező típus... inkább az most éppen min tudunk nyerni valamit tőzsdézős típus...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!