Bloomberg: Orbán Twitter-üzenete beavatkozás az Egyesült Államok belügyeibe

2023. április 04. 08:16

A lap emellett „nacionalista úttörőnek” bélyegezi a magyar miniszterelnököt.

2023. április 04. 08:16
null

A Bloomberg arról ír, hogy „Orbán Viktor magyar miniszterelnök fokozta bevonódását az amerikai politikában azzal, hogy Twitter-üzenetben biztosította Donald Trumpot támogatásáról, hangsúlyozva republikánus beállítottságát és a Biden-kormányzattal kialakított hűvös kapcsolatát”.

Szerintük Orbán üzenete rendkívül szokatlan beavatkozás egy kormányfőtől az Egyesült Államok belügyeibe,

különösen egy olyan EU- és NATO-tag részéről, amelynek vezetője rendszeresen külföldi beavatkozásnak minősíti azon kritikákat, melyek a hatalommegszilárdítására irányuló erőfeszítéseire vonatkoznak.

A cikk szerint „Orbán, a nacionalista úttörő volt az első külföldi vezető, aki támogatta Trumpot a 2016-os választásokon. Tavaly pedig vendégül látta a republikánusokat egy CPAC konferencián, ahol megosztott egy 12 pontos receptet arról, hogyan lehet megkerülni a demokrácia korlátait az illiberális rezsimek bebetonozása érdekében”.

Hangsúlyozzák: „Orbán több mint egy évtizede törekszik hatalma megszilárdítására Magyarországon, és a Kínával, valamint Oroszországgal fenntartott jó kapcsolata új mélypontra sodorta az Egyesült Államokkal és Magyarország viszonyát.

továbbá egy 1979 óta érvényben lévő, kulcsfontosságú, kétoldalú adóegyezményt is felszámolt.”

Nyitókép: Donald Trump és Orbán Viktor találkozója 2019-ben a Fehér Házban/Facebook

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik