Bill Clinton már bánja, hogy rávette az ukránokat a nukleáris leszerelésre

2023. április 05. 17:54

A korábbi amerikai elnök szerint Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, ha Kijevnek még mindig lenne nukleáris elrettentő ereje.

2023. április 05. 17:54
null

Bill Clinton korábbi amerikai elnök interjút adott az z RTÉ ír közszolgálati tévének, amelyben felidézte lenökségének néhny fontos pontját, illetve értékelte az orosz-ukrán konfliktust is. 

„Személyes érintettséget érzek, mert rávettem őket, hogy mondjanak le az atomfegyvereikről” – mondta. Clinton úgy fogalmazozz, hogy:

sajnálja, hogy részt vett Kijev meggyőzésében, hogy adja fel atomfegyvereit.

Az úgynevezett Budapesti Memorandumot 1994. december 5-én írta alá Bill Clinton amerikai, Borisz Jelcin orosz, valamint Leonyid Kucsma ukrán elnök arról, hogy felszámolják a Szovjetunió bukása után Ukrajnában maradt stratégiai nukleáris fegyverek arzenálját.

Clinton szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök sohasem támogatta a Jelcin által kötött megállapodást, miszerint soha nem avatkozik be Ukrajna területi viszonyaiba. Úgy fogalmazott, hogy:

A mostani interjúban Clinton arról is beszélt, hogy az ukránok féltek feladni ezeket a fegyvereket, mert úgy gondolták, hogy ez az egyetlen dolog, ami megvédi őket. Hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásnak továbbra is határozottnak kell lennie.

 

 

 

Nyitókép: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2023. április 06. 15:22
Bánja, mert akkor most Ukrajna meg Oroszország szépen leatomozta volna egymást.
Palatin
2023. április 06. 11:26
Ezt a háborút éppen személyesen Clintonnak lehet köszönni. De tágabb értelemben az egész felfordulás az amerikaiak és a németek lelkén szárad. Mert miröl van szó? A németek sokat köszönhetnek annak a a Gorbacsovnak. Igaz, hogy a temetésére még egy takarítónöt sem küldtek el. A németeknél hálátlanabb, önzöbb nép nincs. Ök gyülölik azokat a magyarokat is, - mert azok néha vétoznak, ha meg akarják öket fojtani -, akik a német újraegyesítés során igen fontos és eredményes közvetítést végeztek a szovjetek és a Nyugat között. Gorbacsov volt az a jólelkü, de határtalanúl naiv politikus, akit a Nyugat egy gyermeteg igérettel csúnyán át tudott verni. Gorbi simán elhitte az amerikaiaknak (Clinton), hogy a Nato nem fog tovább kelet felé terjeszkedni. Szegény annyira megbizott ezekben a nyugati csirkefogókban (a volt rabszolgatartók, gyarmatosítók leszármazottaiban), hogy erröl még irásos megerösítést sem kért. Ezért lehetnek most az amcsik Ukrajnában, és ezért dúlhatják fel Európát. De a még ennél is fontosabb tanulság számunkra, magyaroknak az, hogy soha ne felejtsük el, hogy a mai Nyugat gyarmatosítók és rabszolgatartók leszármazottai + muszlim bevándorlók inkompatibilis szimbiózisa. Volt egy idö, amikor látszatra úgy tünt, hogy ezen talán túl tudnak lépni. De nem tudnak.
Vasalo
2023. április 06. 07:36
Tipikus amerikai felelötlenség, fogalma sem volt Clintonnak mit tesz, és elsösorban nem az atomfegyverek okozzák a gondot ( ha lenne az ukránoknak, akkor már régen fel is robbant volna egy pár), de sem a történelmi tényekröl nem volt fogalma Clintonnak, és arrogánsan kihasználta a kommunisták hibáit, és ahelyett, hogy azokat kiszoritotta volna a hatalombol, gyakorlatilag bebetonozta öket a hatalomba. S ma itt tartunk.
Tehetős Totó
2023. április 06. 05:38
Hja, egy oláh mondást parafrazálva: A f...sszal Maunika ajkai közt, s a geopolitika poklában egyszerre...nem lehet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!