Az orosz oligarchák nem buktak annyit, hogy Putyint rávegyék a háború leállítására

2023. április 25. 07:00

A 46, szankciókkal sújtott orosz milliárdos nettó vagyona alig 14 százalékát veszítette el az Ukrajna elleni invázió kezdete óta – írja az Index.

2023. április 25. 07:00
null

Az orosz oligarchák vagyonának csupán a töredékét foglalták le eddig az ukrajnai háború megkezdése óta – számol be az Index. A jegelt vagyon 2023 áprilisáig a Forbes összesítése szerint: 124 ingatlan, ötmilliárd, 15 jacht, 2,9 milliárd, 11 repülőgép, 1,1 milliárd dollár értékben, ez összesen 9 milliárd dollár. Az összeg eltörpül a 46 szankcionált orosz és orosz származású milliárdos együttes 310 milliárd dolláros vagyonához képest.

A villa vagy a jacht a tulajdonos birtokában marad, csak éppen nem fér hozzá. Az elkobzott vagyontárgyak értéke ennél kisebb. Azokat viszont a hatóságok tulajdonba vehetik, majd elárverezhetik. Ezek közé tartozik Vekszelberg Tango és Kerimov Amadea nevű jachtja – a Fabergé-tojással együtt. Az Egyesült Államok további, összesen kilenc New York-i, floridai és washingtoni házat foglalt le. Ezek szintén Vekszelberg, illetve Oleg Deripaszka tulajdonát képezték. Összértéküket 635 millió dollárra becsülik – de ez

csepp a tengerben vagyonukhoz képest.

A szankciók ugyan nemigen éreztették hatásukat a dúsgazdagok pénztárcáján, hatásuk mégsem elvetendő. Nettó vagyonuk becslésekor a szankciókkal sújtott javak már nem szerepelnek az összesítésben. Annak a valószínűsége, hogy a Nyugat valaha is feloldja a szankciókat, nagyon kicsi.

A jegelt bankszámlák és vállalati részesedések értéke nagyságrendekkel nagyobb. Több mint 58 milliárd dollárnyi pénzügyi eszközt zároltak a szankciókkal sújtott oroszok, és nem csak milliárdosok számláin. A „jogtalanul szerzett jövedelmüket” sújtó szankciók ellenére

az orosz oligarchák még mindig nagyon-nagyon gazdagok.

A számítások szerint a 46, szankciókkal sújtott orosz milliárdos nettó vagyona alig 14 százalékát veszítette el az Ukrajna elleni invázió kezdete óta.

A szankciókra válaszul az orosz milliárdosok ügyvédek seregét alkalmazták. Húsz büntetett oligarcha az Európai Bírósághoz fordult a szankciók eltörlése érdekében. Az viszont egyértelmű, hogy a nyugati szankciók nem érték el a kitűzött céljukat: nem okoztak akkora pénzügyi fájdalmat az oligarcháknak, hogy rávegyék Putyint a háború leállítására.

Nyitókép: YouTube

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Misi500
2023. április 25. 09:32
Az ukrán oligarchák vagyonának változását is megnézitek egy cikkben?
fabulon
2023. április 25. 09:18
Ebben nagy segítség, hogy Orbán igyekszik minél több orosz oligarchát, kgb ügynököt kimenteni a szankciók alól. Vajon kinek az érdeke ez.
Lord Vader
2023. április 25. 09:06
Jaj szegénykéim, hogyan fogják kibírni az összelopott vagyonukkal... Halál minden oligarchára és maffiózóra!
MZ/X
2023. április 25. 08:45
Vagy talán hazafiak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!