Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Walesben elbontanák az „öreg fehér férfiak” szobrait

2023. március 13. 16:05

A walesi kormány szerint fontos megteremteni a „helyes történelmi narratívát”.

2023. március 13. 16:05
null

Az öreg fehér férfiak, mint például Nelson admirális, Wellington hercege vagy az egyébként walesi származású Henry Morton Stanley tiszteletére emelt szobrok eltávolíthatók, és lebonthatók a „megfelelő történelmi narratíva kialakítása érdekében”írta a brit Telegraph a walesi kormány egyik új, még nem nyilvános iránymutatásáról. 

 A dokumentum szerint, várhatóan ebben a hónapban véglegesítenek: 

Az útmutató által bemutatott „legjobb gyakorlatok” szerint az utcák és épületek is megváltoztathatók, hogy eltávolítsák a sértő vagy nemkívánatos neveket. Alternatív megoldásként a sértő vagy nem kívánt műtárgyakat át lehetne helyezni, vagy le is lehetne rombolni – írják.

A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a „sokszínűség alig látható a nyilvános műemlékeken, a meglévő szobrok pedig azt a benyomást keltik, hogy a társadalom által nagyra tartott eredmények, mind nagyhatalmú, idősebb, fehér férfiak eredményei”.

A kormányzat szerint az iránymutatás csak a legjobb gyakorlatokat igyekszik bemutatni és nem kötelező erejű.

Andrew RT Davies, a walesi konzervatívok vezetője viszont aggályait fejtette ki a dokumentummal kapcsolatban. A politikus szerint az iránymutatás egy „orwelli kísérlet” arra, hogy az állam szervek átírják a történelmet. A politikus a Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy:

amely semmi mást nem akar, mint ledönteni a szobrainkat, széttépni klasszikus szerzők műveit és eltörölni nagy szónokainkat.” Davies azt ígérte, hogy „a walesi konzervatívok keményen fognak fellépni ezek ellen az orwelli lépések ellen”.

Nyitókép: Walter Rawlings / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2023. március 14. 09:48
Gyorsan át kell festeni őket mondjuk... zöldre.
Vermacska
2023. március 14. 07:25
Itt vannak a csodás libsi társadalom fehér emberei, na az Ő szobraik mehetnének a levesbe: https://www.google.hu/search?q=whitepeople&source=lnms&tbm=isch
sündisznó
2023. március 13. 20:49
Szerintem cseréljük el Lenin szobrokat a bontásra ítélt szobrokra. Majd jöhetnek ide a szobraikat nézni.
need-info
2023. március 13. 20:48
Most viccen kívül, de nagyon hasonlít az arcformája Orbánra! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!