Távollétében tizenöt év börtönbüntetésre ítélték Lukasenka ellenfelét

2023. március 06. 18:47

„A rendszer így jutalmazza a munkát, amelyet a fehéroroszországi demokratikus változásokért végeztem” – fogalmazott Szvjatlana Cihanouszkaja.

2023. március 06. 18:47
null

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés és hazaárulás vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte távollétében a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt hétfőn – jelentette a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

A Litvániában élő politikust emellett 11 ezer dollár (3,9 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték. Cihanouszkaja a Twitteren közzétett bejegyzésében komédiának nevezte az ellen zajló pert, és leszögezte: küzdelmét egészen addig folytatja, míg a börtönbe vetett ártatlanok ezrei vissza nem nyerik szabadságukat. „Tizenöt év börtön.

– fogalmazott.

Hozzátette: Fehéroroszországban erősödik az elnyomás, naponta 15-20 embert is őrizetbe vesznek. „Ez mutatja, mennyire nem bízik magában a rezsim” – jelentette ki. Cihanouszkaja már korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök személyes bosszújának nevezte az ellene és négy, ugyancsak külföldre menekült ellenzéki politikus ellen indított bűnvádi eljárást. Hozzátette azt is, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie a védelmére hivatalból kirendelt ügyvéddel.

Társai közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt, és

Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték.

A 2020-as fehérorosz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát. Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit.

(MTI)

***

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2023. március 08. 10:36
Nem lehetne legalább Timi ügynököt is mellé vágni?
Egy Ember
2023. március 07. 10:28
Ukrajnában már tömegsírba lenne.
Dorset Naga
2023. március 07. 10:18
Ez is úgy küzdött, mint idehaza Atka, meg Kabul matraca.
csoda
2023. március 07. 09:33
A rendszer így jutalmazza a munkát, amelyet a fehéroroszországi demokratikus változásokért végeztem” -------------------------------------------------- Persze, majd még ki is tünteti ezt a libát Lukasenka amiatt, hogy majdnem megpuccsolták külföldi segítséggel, csak azért, hogy az oroszokat még kiszolgáltatottabbá tegyék a már évek óta tervezett ukrajnai konfliktus kiélezése idejére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!