Macron túlélte a bizalmatlansági szavazást

2023. március 20. 19:11

10 szavazaton múlt.

2023. március 20. 19:11
null

Emmanuel Macron és kormánya hétfőn túlélte a bizalmatlansági szavazást a francia parlamentben, miután a múlt héten szavazás nélkül keresztvert egy rendkívül népszerűtlen, sokmilliós tüntetéshullámot kiváltó nyugdíjreformot, mely főképpen a nyugdíjkorhatár emeléséről szólt.

A francia parlament alsóházában tartott, nagy téttel bíró szavazáson 277 képviselő, többségükben a bal- és a szélsőjobboldalról, szavazott a pártok közötti bizalmatlansági indítvány mellett, de 287-en ellene. Egy második indítvány, amelyet csak a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás támogat, várhatóan nem kap elég szavazatot, írja a hírről beszámoló Politico.

Könyékig darázsfészekben Macron keze

Hatodik éve dédelgeti álmait Emmanuel Macron a nyugdíjkorhatár emelését is tartalmazó reformról, amely újraválasztási programjának egyik fontos ígérete volt. A hosszú történet pedig, úgy tűnik, végéhez közeledik, az elnök most dűlőre viszi az ügyet, és 62-ről 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, ha törik, ha szakad. Vagy valami ilyesmi.

Cikkünk frissül.

Nyitókép: Ludovic Marin/ POOL / AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. március 20. 21:33
"Ennek sokkal összetettebb és évtizedekre visszavezethetően mélyebb okai vannak" Ettől még a tény az tény. És ezt a sajnálatos állapotot nem újabb diszkriminációval kellene orvosolni. A férfiak többsége nem vagy alig éri meg a nyugdíjkorhatárt,míg a nők akár 58-60 éves korban mehetnek nyugdíjba. Kíváncsi voltam ki fordul ez ügyben az alkotmánybírósághoz es ott mi lesz az állásfoglalás. Érdekes,de ez a nyilvánvaló alkotmanysertes eddig egyetlen politikai szervezetnek sem verte ki a szemét.
LancelotDuLac
2023. március 20. 21:10
"Emmanuel Macron és kormánya hétfőn túlélte a bizalmatlansági szavazást a francia parlamentben, miután a múlt héten szavazás nélkül keresztülvert" (ahogy a fidesz szokta a rendeleti kormányzással 4éve folyamatosan!!!) Ellentétben a fidesszel Nem törvénytelen!!!!!!!!!!!!!!!! A francia alkotmányban (ami Orbánéknak köszönhetően már nincs is Magyarországon) A szavazás nélküli törvény kihirdetését némely esetben a 49.3-as cikkely biztosítja.
tevevanegypupu
2023. március 20. 21:08
Persze hogy túlélte, majd hülyék lennének új választásokat kiirni..jól ülnek a parlamentben..és élénken emlékeznek még arra a Chirac által kiirt új választásra, mikor a jobboldal totális vereséget szenvedett és Chirac kénytelen volt baloldallal kooperálni..
BlancoAgilon38
2023. március 20. 21:00
Párizs nyolcadik éve egy trágyadomb. És ezzel a szavazással még nincs vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!