Felfordulásra számítanak Franciaországban: csütörtökön 12 ezer rendőr és csendőr fogja biztosítani a rendet

2023. március 22. 21:24

A belügyminisztérium 600 és 800 ezer közötti tiltakozóra számít mintegy kétszáz városban.

2023. március 22. 21:24
null

A Mandiner korábban megírta, hogy az új tervek értelmében az általános nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelkedik Franciaországban.

Ezt követően hétfőn Macron és kormánya túlélte a bizalmatlansági indítványt, ugyanis hiába vesztette el az államfő pártja tavaly az abszolút többségét a parlament alsóházában, ennek ellenére a kormánybuktatáshoz szükséges sokpárti összefogás nem jött létre. A szavazáson 277 képviselő, többségükben a bal- és a jobboldalról, szavazott a bizalmatlansági indítvány mellett, de 287-en ellene. Mindössze 10 szavazaton múlt, hogy Macron kormánya ne bukjon meg.

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal csütörtökön a kormány nyugdíjreformja ellen, Gérald Darmanin belügyminiszter tájékoztatása szerint 12 ezer rendőr és csendőr fogja biztosítani országszerte a felvonulásokat.

Darmanin elmondta, hogy ötezren Párizsban teljesítenek majd szolgálatot az előző napi zavargások megismétlődésének megakadályozására.

A belügyminisztérium 600 és 800 ezer közötti tiltakozóra számít mintegy kétszáz városban,

ebből 40-70 ezerre Párizsban. Emmanuel Macron államfő az év végig hatályba kívánja léptetni a reformot, amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatár felemelése 62-ről 64 évre.

A stratégiai szektorok több mint két hete kezdődött gördülő sztrájkja továbbra is elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de

csütörtökön a vasúti és a tömegközlekedésben, valamint az oktatásban dolgozók is munkabeszüntetést tartanak.

Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete blokkolják az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet. Az ország 11 ezer töltőállomásának 14,3 százalékánál volt szerdán hiány valamelyik üzemanyagból, 7 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag.

Kedden még csak a kutak 12, az elmúlt hétvégén pedig még 4 százalékánál voltak gondok. A kétszáz olajraktárból nyolcat foglaltak el a sztrájkolók, de ezek a legjelentősebbek az országban.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. március 23. 07:07
Bár kétségtelen, nagy-fokú a Mandiner tűrő képessége, toleranciája, de nem korlátlan..! Az igazán húsba-vágó, a zsidóság húsába, valamint a volt és a jelenlegi vezetés húsába vágó komment feltevése megtagadás alá került; "Az idegen karakterek alkalmazása nem engedélyezett", holott semmi idegen karakter nem volt benne..! Hasonló eset már többször is megesett esetemben! Sajnálatos, de tudomásul kell vennem, a zsidó médián nem lehet keresztül lépni... Működik a "liberális" tudati terror!
chief Bromden
2023. március 23. 07:03
A kis Napolen nem hagyja lefejezni magát, kartáccsal lövet a tömegbe. Milyen jóságos volt a Böszme, "csak" szemeket lövetett ki, képviselőnek verette szét a fejét.
Gyzoltan
2023. március 23. 06:49
A komment megadása kötelező! Min 2 kar.
Backstab
2023. március 23. 05:27
Fel forgasra is szamithatnanak egy ket Parizsi szarevoert nem lenne kar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!