Fokozódik a francia óriássztrájk, a feministák is beszálltak

2023. március 08. 19:13

De úgy látszik, Macron sem tágít a nyugdíjkorhatár emelése mellől.

2023. március 08. 19:13
null

Határozatlan idejű általános sztrájk lesz a nyugdíjreform ellen Franciaországban, tömegek mennek az utcákra, írtuk keddi cikkünkben.

Az állampolgárok a nyugdíjreform ellen emelték fel a szavukat. A tervezet értelmében 62-ről 64 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár. Az ez ellen való tiltakozások már januárban megkezdődtek, a négy vasutasszakszervezet már az ötödik tiltakozó nap – ezeken egyébként összesen több mint egymillióan vonultak utcára országszerte – után, február 16-án jelezte, hogy ha a kormány a tüntetések ellenére sem mond le a reformról, akkor március 7-től az egész országot megbénító, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek. Kedden egyébként több mint egymillió tüntető vonult fel Franciaország különböző városaiban és településein. 

A szerda délutáni fejlemények szerint nemhogy csillapodnának, hanem intenzív szakaszba lépnek a tiltakozások,

miután a nőnapon a feministák is támogatásukról biztosították a tüntetőket.

A feminista aktivisták a nyugdíjreformot igazságtalannak tartják a nőkkel szemben, különösen azért, mert szerintük az tovább mélyítené a nemek közötti egyenlőtlenségeket, amelyekkel a nők pályafutásuk során szembesülnek.

A szakszervezetek továbbra is a reform visszavonását követelik. A törvényjavaslatot a héten vitatják meg a szenátusban, írja a France 24.

Szerda reggel a vonatközlekedés és a párizsi metró továbbra is komoly fennakadásokat okozott. Az SNCF vasúttársaság közölte, hogy várhatóan háromból csak egy nagysebességű vonat közlekedik az országban. A Spanyolországba tartó vonatok leálltak, és néhány járatkimaradás érinti a Nagy-Britanniába és Belgiumba tartó és onnan induló vonatokat is. A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a járatok ötödét, az Orly repülőtéren pedig mintegy harmadát törölték” – számol be a fejleményekről a lap.

Emmanuel Macron francia elnök közben arra tett ígéretet, hogy nem tágít a javaslat mellől,

amelyet vállalkozásbarát gazdaságpolitikája kulcsának tekint. 

A reform egyébként amellett, hogy 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, 43 év munkaviszonyt írna elő a teljes nyugdíj megszerzéséhez. A kormány azzal érvel, hogy a rendszer várhatóan egy évtizeden belül hiányt fog termelni, mivel Franciaország lakossága öregszik és a várható élettartam meghosszabbodik.

Nyitókép: MTI/AP/Aurelien Morissard

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. március 12. 18:24
erre nincs penz az ukrajnai kalandra van
pepu
2023. március 08. 22:11
Akkor én már 3 éve sztrájkolhatnék. Na mindegy, mostmár kibírom ezt a két hónapot. :-)
vamonos
2023. március 08. 21:03
Ha 43 évet kell ledolgozni a teljes nyugdíjhoz, akkor legkésőbb 21 éves korában mindenkinek el kell kezdeni dolgozni, hogy 64 éves korában teljes nyugdíjjal mehessen nyugdíjba. Vagy rá kell húznia még pár évet, hogy meglegyen a 43 éve.
Finale*
2023. március 08. 20:36
"Macron sem tágít a nyugdíjkorhatár emelése mellől." Es nem is fog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!