Vízágyúval és könnygázzal reagáltak a tüntetők követeléseire Georgiában (videó)

2023. március 07. 22:32

Könnygázt vetett be kedden a georgiai (grúz) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak.

2023. március 07. 22:32
null

Könnygázt vetett be kedden a georgiai (grúz) rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény - elfogadása esetén - előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek az európai és a nemzetközi szabványoknak.

– jelentette ki Garibasvili.

A törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament a helyi média jelentése szerint. Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak. Több tüntető európai uniós és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé, és a Nemet mondunk az orosz törvényre! jelmondatot skandálta. A grúz televízióban látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be. Egy helyi televízió szerint a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására.

(MTI) 

Nyitókép: DAVID MDZINARISHVILI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreeEurope
2023. március 08. 13:17
Nincsenek is külföldi ügynökök. Igaz George?
diodoro
2023. március 08. 10:16
"Miért is baj, hogy regisztráltatni kell magukat? Miért is baj, ha az állam tud a létezésükről? " Költői a kérdés. Mert őket azért hozták létre, hogy elfedjék a "szponzorok" kilétét. Így hogy teríteni kell a lapokat, már nem olyan hatékonyak.
EX - Terminátor
2023. március 08. 03:24
Félre tetszettek betűzni a kiállhatatlan elviselhetetlen erőszakoskodó férget akit mindenki a pokolba kíván? Igen, itt csak az történhetett! ÉS MINDEN MÁS MAGYARÁZAT KI VAN ZÁRVA! "A törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament a helyi média jelentése szerint. Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak." Magyarán? A külföldről pénzelt ügynökök.
Kutyaszittya
2023. március 08. 02:07
Elég gyengécske egy tüntetés ez. Amúgy ők is csak az orosz gázt szeretik, de az orosz törvényt nem. Azzal nem lehet fűteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!