EU-vezetői posztokat követel a kelet-európaiaknak az észt kormányfő

2023. március 23. 07:44

Kaja Kallas szerint Brüsszel nem tagadhatja meg a keletiektől a vezetői posztokat.

2023. március 23. 07:44
null

Itt az ideje, hogy Európa keleti legénysége csúcspozíciókat kapjon – legalábbis ez volt Kaja Kallas észt miniszterelnök fő üzenete a Politicónak adott interjújában. Mint ahogy a Politico írta „amióta Oroszország megkezdte Ukrajna elfoglalására irányuló, megingathatatlan kampányát, az olyan országok, mint Észtország és balti szomszédai úgy hallatják hangjukat – és úgy irányítják a politikát – , mint még soha korábban. Kallas hangsúlyozta, hogy most itt az ideje, hogy néhányan közülük a vezetést is átvegyék.”

„19 éve vagyunk a NATO és az Európai Unió tagjai” – mondta Kallas – 

„Rajta kellene lennünk a radaron a vezető állásokért” – tette hozzá és úgy folytatta: „mindkét szervezetben bizonyítottunk már”.

Brüsszelben azonban jelenleg nincs kelet-európai az EU három fő intézményének – az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek – az élén, és a NATO-t sem vezette még soha egyetlen kelet-európai sem. A régió legközelebb akkor került a csúcspozícióhoz, amikor Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök 2014 és 2019 között az Európai Tanács élén állt.

Nyitókép: RAIGO PAJULA / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. március 23. 17:53
"Kaja Kallas szerint Brüsszel nem tagadhatja meg a keletiektől a vezetői posztokat."...pfff..a JOGOSAN nekünk JÁRÓ pénzeket is megtagadják,tee...itt mi Kelet-európában csak másodosztályú "partnerek" vagyunk
gyaloggos
2023. március 23. 15:59
BUDAPEST KÖZTÁRSASÁGNAK IS KELLENE MÁR EGY NŐI VEZETŐ!
tetx
2023. március 23. 10:06
Megszívtátok. Ti is. Csak ti előtte le is térdeltetek. De majd biztos kaptok valami elfekvő bizottság elfekvő elnöki posztját.
ujujuj
2023. március 23. 10:03
Ebben az ügyben be is állnék a csinos kvótapicsa mögé, csak ebből úgyis tuskok, caputovák, vagy éppen kallas-ok lennének. Inkább egy normális nyugati vezető, mint egy keleti internacionalista progresszív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!