Székely zászló miatt kérette be a román külügy a magyar nagykövetet

2023. február 07. 11:59

Kiakasztotta a románokat Németh Zsolt székely zászlós Facebook-bejegyzése.

2023. február 07. 11:59
null

Bekérette a román külügy a magyar nagykövetet kedden, miután Németh Zsolt egy hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!  Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

A román külügyminisztérium közleménye szerint bár Romániában „minden nemzeti kisebbség szabadon használhatja nemzeti szimbólumait”,

Romániában nem létezik olyan adminisztratív és területi egység, mint az úgynevezett Székelyföld, így szimbólumainak használata is jogtalan”.

A románok arra kérték a magyar felet, hogy „felelősségteljesen, a két állam közti stratégiai együttműködést figyelembe véve cselekedjenek”.

Nyitókép: MTI / Henning János

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. február 07. 17:17
Nincs elég bajuk ?
Magyarok Pásztora
2023. február 07. 16:06
Ha oláhiában nem létezik, Erdélyben viszont létezik Székelyföld.
bölcsbagoly
2023. február 07. 14:46
A román Külügyminisztérium szerint nincs Székelyföld nevű területi egység. Ja, Olténia, Munténia, Dobrudzsa, Moldova sincs, de azoknak a zászlói senkit sem zavarnak! A szokásos kettős mércéjük! Habzó pofával tiltakoznának, ha a békésmegyei községházakról a magyar hatóságok eltávolítanák az oláh zászlót! Bezzeg az ukránokkal kesztyüs kézzel bánnak, minden retorzió ellenére is.
pragmatika
2023. február 07. 14:14
„minden nemzeti kisebbség szabadon használhatja nemzeti szimbólumait”, "romániában nem létezik olyan adminisztratív és területi egység, mint az úgynevezett Székelyföld, így szimbólumainak használata is jogtalan" ???? A székelység, egy romániában élő kisebbség idióták ! És az ő szimbólumuk ez a zászló. És az, hogy a bocskoros birkab.szó parasztok nem hajlandóak székelyföldet külön nemzetiségi territóriumként kezelni, annak autonómiát biztosítani, attól ez a zászló még lehet a székelység, mint nemzeti kisebbség szimbóluma. Vagy szerintük már a székelység sem létezik ? Hát, igen. Ezek kelet-balkáni hulladékok. (Köpés) Ha nem sajnálnám a kint élő magyarokat, én bizony ünnepeltem volna, hogy nem kapott az a hulladék oláh népség schengeni státuszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!