Varsóban a Patriot rakétarendszerrel tartanak kiképzési gyakorlatot

2023. február 07. 13:07

A második Patriot-üteget várhatóan március végéig telepítik Lengyelországba.

2023. február 07. 13:07
null

Kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerekkel – közölte kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, aki szerint a művelet célja az elrettentés.

Blaszczak a varsói Bemovo negyedben működő katonai repülőtéren megszemlélte a gyakorlatot. Emlékeztetett: a lengyel hadsereg számára 2018-ban rendeltek meg 16 indítóállásból álló, két korszerű amerikai Patriot-üteget, melyek közül az első tavaly ősszel érkezett meg Lengyelországba.

A Patriotokat kezelő katonák kiképzése keretében a rakétarendszerek áthelyezését is gyakorolják

– mondta el Blaszczak. A miniszter korábban a Twitteren már jelezte: a kiképzés fontos elemeként a rendszereket a közép-lengyelországi Sochaczew városából Varsóba viszik át. Blaszczak elmondta: tervezett gyakorlatról van szó, melynek része a rendszerek áthelyezése és egyes elemeinek összehangolása.

Hozzátette: az ilyen műveletekről a hadsereg elvből nem szokott tájékoztatni, most azonban tudatosan adtak hírt róla.

Célja ugyanis egy esetleges támadó elrettentése, a lengyel hadsereg felkészültségének demonstrálása

– húzta alá. Az ukrajnai háború tapasztalata mutatja, mennyire fontos a légvédelem biztosítása – mondta a miniszter.

A második Patriot-üteget várhatóan március végéig telepítik Lengyelországba. A lengyel védelmi tárca tavaly májusban további hat üteg beszerzését célzó ajánlatkéréssel fordult az amerikai partnerekhez. Emellett az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében – átmeneti jelleggel – két másik Patriot-üteget telepítettek Délkelet-Lengyelországba. Szintén átmenetileg januárban nyolc régebbi típusú, a német hadsereg készleteiből felajánlott Patriot-rakétaindítót telepítettek a kelet-lengyelországi Lublini vajdaságba is.

(MTI)

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. február 07. 17:06
megkérték az ukránokat, hogy lőjenek mi rájuk megint 2db sz-300-ast? vagy most hogy fognak gyakorlatozni? :D
masikhozzaszolo
2023. február 07. 16:50
Elképesztő hülyeségnek tartom, hogy ilyen rakétagyakorlatokat csinálnak, mikor az egész háborút le lehetne rendezni pl.az Ermitázsban fehér abrosz mellett vodkával, uborkával.
nempolitizálok
2023. február 07. 14:42
"Az ukrán katonaság Ugledarban lelőtt egy csoport lengyel zsoldost. A megfelelő nyilatkozatot a DPR megbízott vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin tette. Elmondása szerint hétfő este Vuhledarban ukrán csapatok lelőttek egy csoport külföldit, feltehetően lengyeleket – írja a TASS. " Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak az ukrán és lengyel egységek közötti konfrontációk. Ezt bizonyítják a titkosszolgálati adatok, beleértve a rádiólehallgatásokat is " - mondta Gagin. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban Vuhledar közelében feladó rabok egy része is komoly konfliktusokról beszél lengyelek és ukránok között."
nuknuk
2023. február 07. 14:30
A lengyelek nagy szerepet játszottak a II. Világháború kirobbantásában is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!