Szorítja az idő az oroszokat, Putyin mindent elsöprő támadásra készülhet

2023. február 01. 19:17

Logikusnak tűnik orosz nézőpontból, hogy a nyugati fegyverszállítmányok új szintre emelése előtt döntő csapást mérjenek az ukrán ellenállásra.

2023. február 01. 19:17
null

Átfogó és teljes körű orosz támadással számol az ukrán hadvezetés az elkövetkezendő hetekben, legalábbis azt feltételezik, hogy az oroszok vélhetően még a nyugati harckocsik és fejlett fegyverek szállítmányainak beérkezése előtt szeretnék eldönteni a háborút, ha lehet, még az invázió megindításának évfordulójáig − olvasható a hvg elemzésében. 

A kijevi francia nagykövet elmondása szerint összesen 321 harckocsi leszállítását döntötték el a nyugati országok. Köztük 31 amerikai M1 Abramset, 14 német Leopard 2-est, továbbá számos egyéb páncélozott harcjárművet, csapatszállítót, valamint az amerikai Patriot-rakétarendszert is megkaphatja hamarosan Ukrajna a támogatóitól.

Ezek leszállítása, különösen az Abramsek esetében azonban

az ukrán személyzet kiképzése miatt heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet.

Ilyen körülmények között Moszkva lépéskényszerbe került. Márpedig az orosz hadsereg az ukrán védelem szerint csak arra vár, hogy a hideg idő miatt az ukránok elveszítsék a kezdeményező pozíciót, és egy ideiglenes nyugalmi állapotban átcsoportosíthassanak és feltölthessék jelentős veszteségeket szenvedett egységeiket.

Logikusnak tűnik tehát orosz nézőpontból, hogy a már eddig is jelentős veszteségeket okozó nyugati fegyverszállítmányok új szintre emelése előtt döntő csapást mérjenek az ukrán ellenállásra. Nem engedhetik meg, hogy a Leopardokkal, Abramsekkel és számos egyéb nyugati páncélossal megtámogatott ukrán erők visszaszerezzék a kezdeményezést, még a Bahmut–Szoledár-vonalon is, sőt, akár területeket szerezzenek vissza Donbaszban és Luhanszkban. 

A Donbaszban a legádázabb harcok jelenleg is Bahmut, Avgyijivka és Vuhledár környékén zajlanak, de nem csak az oroszok támadnak. Több ukrán ellentámadás zajlik délen Herszon, északon pedig Kreminna térségében, Luhanszk oblasztyban. Miközben nem sokkal délebbre Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Blahodatne települést.

 

 

Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. február 02. 08:28
Putyin számára csak az idei év szolgál győzelmi esélyre, mert Oroszország nem bírja a versenyt a modern fegyverek gyártásában és beszerzésében. Máshol is elkezdődött a harc, Iránban a minap bombáztak le egy dróngyártó üzemet. Ha Putyin nem tudja dülőre vinni a háborúját, akkor jövőre a békekötés nyújthat esélyt arra, hogy ne kényszerüljön kivonulni Ukrajnából.
Colonel
2023. február 02. 05:26
Cigányok verekedésébe sem szólok bele , fegyvert meg pláne nem adok nekik .
tölgy
2023. február 01. 23:00
Hmmm... a ruszki katonák kétségbe lennének esve, ha a háború véget érne a tankok érkezése előtt. A ruszki cégek, magánemberek egyre több felajánlást tesznek azon katonáknak, akik kilőnek egy-egy fejlettnyugati tankot. Az első tank kilövésének díja tegnap még kb. 25 millió rubelt ért. ma pedig...
nuknuk
2023. február 01. 22:49
Minek az a mindent elsöprő "orosz támadás"? Mi az értelme. Ha Bahmut elesik - máspedig elesik - az ukránok futnak a Dnyeperen túlra. Bahmut után ezen az oldalon nincs védhető, kiépített erődítés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!