Orbán Viktor: A veszélyek korában felértékelődik Magyarország és Egyiptom kapcsolata

2023. február 28. 14:59

A magyar miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tárgyalt kedden Kairóban.

2023. február 28. 14:59
null

Orbán Viktor közölte: mindketten kiemelték, hogy Magyarország és Egyiptom államközi kapcsolatai immár 95 évesek és ezalatt soha nem volt olyan jó az együttműködés, mint az elmúlt esztendőkben. Orbán Viktor a találkozót követő nyilatkozatában elmondta, Magyarország nincs könnyű helyzetben, mert több veszéllyel is szembesül, és ezek közül első helyen az orosz-ukrán háború áll.    A miniszterelnök aláhúzta:

„Magyarország a békében érdekelt, mindent megteszünk azért, hogy a háborús eszkaláció veszélyét csökkentsük. Vállaljuk a nyugati világgal való vitákat is, mivel mi diplomáciai megoldást, tűzszünetet, béketárgyalásokat akarunk” – mondta.

Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy egyiptomi tárgyalópartnere is egyetért azzal: eszkaláció helyett a megnyugvás felé kell vinni a konfliktust. A második veszélynek Orbán Viktor azt nevezete, hogy a világban összekapcsolódás helyett blokkosodás kezdődött, ami Magyarországnak és Közép-Európának is komoly veszteségeket okoz. Havasi Bertalan sajtófőnök tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök kifejezte háláját Egyiptomnak a migráció kérdésében. 

Mi nem akarjuk, hogy hazátlan, szülőföldjüktől elszakadt migránsok népesítsék be a világot, ehelyett mindenki boldogulhasson a szülőföldjén”

– emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: Egyiptom erős bástyája az illegális migráció elleni védelmi vonalnak. 

Egyiptom elnöke is a példaértékű kétoldalú kapcsolatokat emelte ki nyilatkozatában, „főleg most, a rég nem látott nehézségek, kihívások idején”. Abdel-Fattáh esz-Szíszi kiállt a gazdasági kapcsolatok megerősítése mellett, mint mondta, szívesen látják magyar cégek újabb befektetéseit Egyiptomban, például a mezőgazdaság, élelmiszeripar, az energetika és a turizmus területén. 

Az egyiptomi államfő köszönetet mondott Magyarországnak, amiért immár évente 200 egyiptomi diák tanulhat ösztöníjjal Magyarországon. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Abdel-Fattáh esz-Szíszi is a békés rendezés mellett állt ki, hogy az emberi szenvedést a minimálisra csökkentsék. Egyiptom elnöke is szót emelt az illegális migráció megfékezése, valamint a terrorizmus legyőzése mellett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. február 28. 19:48
Három "honvédségi" géppel mentek Orbánék Egyiptomba. Érdekes, az osztrák vezetők az ilyen utakat menetrendszerinti járatokkal intézik. Égetik ám a pénzünket.. Mivel van megpakolva az a három gép? Escobár kutyaf@sza volt ezekhez képest...
Lajoss
2023. február 28. 18:02
Timbuktu a következő állomás..Bruhaha
Akitlosz
2023. február 28. 17:52
Már Egyiptomban is túl sok az ember, ezért züllik le az ország, úgyhogy erős bástya a migráció ellen ugyan nem lesz. Pedig Egyiptom jó adottságú ország, elég jól élhetnének ott az emberek. Csak nem ennyire sokan.
LancelotDuLac
2023. február 28. 16:10
Orbán Viktor: A veszélyek korában felértékelődik Magyarország és Egyiptom kapcsolata XDDDDDDDDDDD de nem egy megbízhatatlan hazug enyveskezű, aljas árulóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!