Választott Berlin – megmenekülhet a német főváros a szélsőbaloldaltól?

2023. február 13. 08:01

Vasárnap a CDU győzött a berlini képviselőházi választáson. Hosszú ideje nem volt már ilyen – de mire lesz elég a kereszténydemokraták sikere? Leváltható a baloldal Berlinben?

2023. február 13. 08:01
null
Greczula Levente László

Több mint két évtizede nem volt példa arra, ami vasárnap történt Berlinben: a német főváros képviselőházi választásán

újra a kereszténydemokraták (CDU) szerezték a legtöbb szavazatot.

Új, szokatlan felállás ez a hosszú évek óta a baloldal és a szélsőbaloldal által dominált berlini politikájában, de az közel sem biztos, hogy a gyakorlatban bármiféle jelentősége lesz majd ennek az eredménynek.

Berlinben utoljára 2021-ben tartottak képviselőházi választást. Berlin különleges, városállami jogállása miatt az itteni képviselőházi választás lényegében egy tartományi parlamenti választásnak felel meg. Csakhogy a 2021-es választás lebonyolítása során történt szabálytalanságok – néhány szavazókör sokkal tovább tartott nyitva, mint szabad lett volna, máshol pedig a szavazólapok keveredtek össze – miatt azt a voksolást most meg kellett ismételni.

A 2021-es választás eredményeként egy vörös–vörös–zöld (SPD–Die Linke–Zöldek) koalíció vehette kezébe Berlin irányítását a korábban már szövetségi szinten is harmatosan szereplő Franziska Giffey vezetésével. Giffey azelőtt azzal került a hírekbe, hogy lopta a doktoriját – a címét a plágiumvádak ellenére is megtarthatta –,

a Zöldek kiűzték volna az összes autót Berlin belvárosából,

a pártállami gyökerű Die Linke pedig arról fantáziált, hogy a várost sanyargató lakásínséget államosításokkal kellene megoldani.

 

 

Nem működik jól a baloldali koalíció

A gyakorlatban a baloldali nedvesálom-koalíció azért sokkal kevésbé volt működőképes, mint akár a résztvevők, akár a rájuk szavazók remélhették.

Giffey főpolgármesterként gyakran tehetetlen volt

a még a szövetségi szinten politizáló párttársaiknál is doktrinerebb Zöldekkel szemben, mint ahogy a Kelet-Berlinben és a belvárosban megkerülhetetlen szélsőbaloldallal szemben is.

Az i-re a pontot a 2022-es berlini szilveszter tette fel, ami a város bevándorlók lakta negyedeiben kitört zavargásszerű randalírozások miatt vált a németországi híreket hetekig meghatározó eseménnyé. Franziska Giffey és a városvezetés természetesen teljes körű kivizsgálást és reformokat ígért, de ez legfeljebb tűzoltásnak lehetett volna megfelelő, a nyilvánvaló alapproblémán – vagyis azon, hogy Berlin egyes városrészeiben tömegével élnek az olyan, bevándorló hátterű fiatal férfiak, akik szerint teljesen indokolt szilveszter alkalmával petárdával dobálni a mentőket és a tűzoltókat – aligha segített. Azzal az elmúlt húsz évben kellett volna kezdenie valamit a kormányzó baloldalnak.

A szilveszter kifogyhatatlan kampánymuníciót adott a Kai Wegner vezette berlini CDU számára, akik jelentős részben a párt állítólagos belpolitikai kompetenciájára építették fel a kereszténydemokraták kampányát. A CDU már hosszú évek óta nem számít potens pártnak Berlinben, hiába van viszonylag stabil szavazótábora a főváros polgári külkerületeiben, de a Giffey-féle városvezetés és a Scholz-kormány kudarcai most újra lehetőséget adtak neki.

Megerősödött a CDU Berlinben

A CDU tíz százalékot javított a 2021-es eredményéhez képest,

így a szavazatok 28 százalékát szerezte meg. Ez jó tíz százalékkal erősebb eredmény, mint amit az SPD és a Zöldek külön-külön elértek; az erőviszonyokat így elsősorban nem is a kereszténydemokraták jó szereplése határozza majd meg, hanem az, hogy a hivatalos végeredmény szerint az SPD-re vagy a Zöldekre szavaztak-e többen.

A berlini CDU nagy problémája ugyanis az, hogy hiába szerezték ők a legtöbb szavazatot, továbbra is lehetséges a kormányalakítás nélkülük. A meggyengült vörös–vörös–zöld koalíciónak a jelenlegi eredmények szerint továbbra is többsége lenne a berlini képviselőházban, vagyis ha az SPD-nek végeredményben sikerülne megelőznie a Zöldeket, Giffey újra elkezdhetné az udvarlást jelenlegi koalíciós partnereinek.

A többség egy CDU–SPD-nagykoalíciónak és egy CDU–Zöldek-együttműködésnek is meglenne,

de az már inkább kérdéses, hogy az ezekkel járó kompromisszumokat az érintett pártok ténylegesen el is szeretnék-e adni a választóiknak.

Az tehát nyitott kérdés, hogy Berlin hosszú évek után megmenekülhet-e a szélsőbaloldaltól. Könnyen lehet, hogy a CDU megsüvegelendő választási győzelme végül valóban csak egy megsüvegelésre lesz elég, másra nem.

De ha a baloldal mégis elveszítené Berlin felett az irányítást, az bizony nem csak a fővárosban küldene félreérthetetlen üzenetet, hanem a Németországot kormányzó jelzőlámpa-koalíciónak is.

 

Fotó: FABIAN SOMMER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2023. február 13. 11:15
Scheissegal... Beveszik a nagykoalícióba az antifát is.
Hangillat
2023. február 13. 10:58
CDU-szélső-középbaloldali.
tölgy
2023. február 13. 10:43
Nincs jelentősége a CDU "győzelmének", hiszen a mutti alatt a CDU neobolsivá vált és azóta sem váltott irányt. Alig lehet megkülönböztetni az SPD-től és a ződektől.
Imprator
2023. február 13. 10:33
Ajaj mint ha a németeknek lenne bármilyen választása választhat a gender és gender között. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!