Kicsi az esély arra, hogy szupermodern vadászgépek érkezzenek Ukrajnába

2023. február 10. 07:13

A szakértő szerint Eurofighter Typhoonok vagy az F–16-osok megjelenhetnek viszont Ukrajna egén.

2023. február 10. 07:13
null

Ukrajna a háború kirobbanása óta szinte folyamatosan arra kéri a nyugati hatalmakat, hogy a fegyverszállítmányokba foglaljanak bele különböző harci repülőket is. Mára már szinte biztosra lehet tudni, hogy Lengyelország – és valószínűleg Csehország is – MiG–29-es vadászbombázókat adott már Kijevnek.

Arra azonban, hogy modern nyugati gépek is érkezzenek az országba, meglehetősen kevés az esély

– írta a Portfolio.

Drága és érzékeny technológiák

Az említett listán olyan gépek is szerepelnek, mint az amerikai gyártmányú F–35 Lightning II-es vadászbombázók, de az a cikk szerzője szerint szinte biztosra vehető, hogy ilyen gépeket egyik ország sem fog Ukrajna rendelkezésére bocsátani. 

Ennek egyik legfőbb oka az, hogy az F–35 jelenleg a világ legmodernebb, ötödik generációs vadászbombázója. Az Egyesült Államok számára pedig minden bizonnyal „rendkívül kellemetlen lenne az, ha a fegyvereket az orosz hadvezetés a jelenleginél jobban meg tudná ismerni, hiszen az erősségek és gyengeségek ismeretében sokkal könnyebb megfelelő válaszlépéseket tenni” – hangsúlyozta a lap.

A Portfolio emellett hozzátette,  hogyha  vadászgépek a hadviselés legdrágább fegyverei közé tartoznak. A bonyolult elektronikával, radarrendszerekkel, fegyverzettel ellátott gépek gyártási költsége többszöröse a legtöbb más fegyverének.

Időigényes a pilóták képzése

A szerző az összeállításban kiemelte azt is, hogy ezekre a gépekre a pilótáknak speciális képzést kell. Mind az ukrán, mind a nyugati szakértők egyetértenek abban, hogy

egy egyébként tapasztalt, szovjet gyártmányú gépeket ismerő pilóta átképzése a nyugati gyártmányú gépekre minimum három hónapot vesz igénybe.

Emellett további kérdéseket vet fel a bombázók folyamatos karbantartása és felfegyverzése – hívta fel a figyelmet a lap.

Kisebb gépek megjelenhetnek Ukrajna egén

A fenti érvek alapján több mint valószínű, hogy

a 300 vadászbombázóból álló flottát Ukrajna nem fogja megkapni.

Mindettől függetlenül nem lehet kizárni azt, hogy kis számban ugyan, de az Eurofighter Typhoonok, az F–16-osok, valamint Panavia Tornado-k a jövő évre megjelennek Ukrajna egén – foglalta össze a Portfolio.

Nyitókép illusztráció. Fotó: 123RF

***

 

 

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. február 10. 14:49
NA nemá! VITORLÁZÓ gépeket akarnak UKRAJNÁBA küldeni? Hm....?
Jason Bourne
2023. február 10. 11:40
"Mára már szinte biztosra lehet tudni, hogy Lengyelország – és valószínűleg Csehország is – MIG-29-es adott már Kijevnek MIG-29-es vadászbombázókat." Szép, összeszedett mondat, ráadásul tárgyi tévedéssel. A Mig-29 nem vadászbombázó.
DigBick
2023. február 10. 11:16
F16 nagyon is jó az orosz technika ellen. Igaz jelenleg is majdnem nulla az orosz légierő, de ha mégis próbálnának változtatni a dolgon, az F16 nagyon is megállna a helyét. De ne siessünk, most próbálkoznak az oroszok a nagy támadással, gyorsan menetelnek a halálban. Lássuk majd mit tud a Leopárd... Végül is már leírta az összes Dunning-Kruger-es mandis szakértő hogy milyen gyenge a Leopárd, pedig szerintem az 1-es simán megállja a helyét az orosz tank ellen, a 2-es ellen meg esélytelen az orosz tank.
Péterffy
2023. február 10. 11:15
"Kicsi az esély arra, hogy szupermodern vadászgépek érkezzenek Ukrajnába" Valószínűleg nyugaton is tudják, hogy bármit küldenének, az legfeljebb 4. generációs gép lenne, mert ha lelövik őket, akár orosz kézbe is kerülhetnének a fejlett technológiák. Ezt senki nem fogja berizikózni (lásd HIMARSZ blama). Erre válaszul az oroszok bevetnék azt a pár hadrendbe állított 5. generációs SU-57-et, ami mára igen komoly fejlesztéseken esett át és úgy kipucolnák az ukrán légteret, hogy rossz lenne ránézni. Mindenki számára egyértelmű az orosz "győzelem" (értsd: az oroszoknak kedvező patthelyzet), csak a háború elhúzásával igyekeznek az oroszokat annyira meggyengíteni, amennyire lehet. Sajnos az ukrán ártatlan áldozatok árán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!