Guardian: Orbán konzervatív barátai is megijedtek az Oroszországnak való udvarlása miatt

2023. február 14. 11:30

Ez leginkább az ország Lengyelországgal való „meleg kapcsolatait torpedózta meg” a lap szerint.

2023. február 14. 11:30
null

A Guardian arról ír, hogy a Magyar Állami Operaház a múlt héten mutatta be új produkcióját, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy az opera műsortervét és színpadra állítását jóval azelőtt tervezték, hogy Vlagyimir Putyin lerohanta volna Ukrajnát. 

„A bombasztikus zene és a hazafias orosz nyelvű librettó azonban az ukrajnai orosz háború első évfordulójának közeledtével idegesítően hat, különösen akkor, ha egy olyan színpadon adják elő, amely mindössze háromórányi autóútra van Ukrajna határától” – olvasható a cikkben.

A Guardian arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapesten nem lobognak ukrán zászlók a kormányzati épületeken, mint más közép-európai fővárosokban. Majd hozzátették, hogy Operaház előtt és a belvárosban óriásplakátok hirdetik: „A magyarok döntöttek: A kormány által végzett közvélemény-kutatásra utalva, amelyben a lakosságot vezető kérdésekkel kérdezték arról, hogy támogatják-e az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat”.

Shaun Walker ezután azzal folytatta, hogy „még Orbán néhány konzervatív barátja is megijedt a magyar miniszterelnök Oroszországnak való udvarlása miatt. Ez leginkább az ország Lengyelországgal való meleg kapcsolatait torpedózta meg”. Walker felidézte, hogy a két ország korábban támogatta egymást a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatos brüsszeli kritikák miatt, de most Lengyelország Ukrajna vezető támogatójaként lépett fel.

Sławomir Dębski, a lengyel kormányhoz közel álló varsói Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója szerint

valamint a visegrádi négyek tevékenységének, amelyek gyakran tartanak csúcstalálkozókat, és a múltban gyakran egyeztettek a kérdésekben”.

„A magyarokkal már senki sem akar találkozni”

"A magyarokkal már senki sem akar találkozni. Most, amikor eljön a csúcstalálkozó ideje, mindenki elkezd kommunikálni Varsóban, Pozsonyban és Prágában, hogy »Mit tegyünk?«" – mondta. Dębski úgy véli a probléma része az, hogy Orbán Viktor a közös európai állásponttal való szakítása nagyon nyilvánosan történik. „Befoghatták volna egyszerűen a szájukat. Nézzük meg Ausztriát, ők talán osztják a magyar álláspontok egy részét, de egyszerűen csendben maradnak, és nem kerülnek reflektorfénybe.

– nyilatkozta a Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója a Guardiannek.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

***

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila a nagy
2023. február 14. 22:12
Az, hogy nem segítünk haragudni az ukránoknak, még nem jelenti azt, hogy orosz barátok vagyunk. A lengyelek majd egyből megnyugodnak és békére lelnek,amint vissza szerzik Ukrajnától a háború után elvett területeiket.
Etreju86
2023. február 14. 20:51
Hajra Viktor es hajrá Magyarország.. remelem ukrajnat az oroszok szarra lovik es vegre elcsitulnak a nagypofaju szarrago kutyak ..
Robert69
2023. február 14. 16:40
Orbán oroszbarát : 1., mert EU szankciókat szavaz meg, amelyek erősítik az oroszokat és gyengítik európát..... 2., mert az az álláspontja, jobb ma egy élő ukrán mint holnap 1000 halott............ 3., mert érdekli mi lesz a magyarokkal, még ha a határon túl is élnek.............. 4., mert nem ad értelmetlenül fegyevert oda, ahol már most is több van a kelleténél............. 5., mert tágyalóasztalhoz ültetné a feleket, hogy ne halljon meg Ukrajna jövője apránként......... 6., mert nem szolgál amerikai érdeket............... ........... Hát igen ez elég egyértelmű......NEM
Antonova
2023. február 14. 15:48
Miért kellene kitűznünk az ukrán zászlót Magyarorszagon??? Az ukránok sárba tiporják , alázzák az ottani magyarokat , harcra kényszerítik őket , megtiltják , hogy anyanyelvukon beszéljenek, szemétbe dobálták a magyar zászlót és tiszteletlen, aljas módon nyilatkoznak Magyarországról. Nem veszik figyelembe azt se, hogy mennyi segítséget kaptak a menekültek országunktól..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!