Jelentés: a brüsszeli korrupciós botrány árthat az EU erkölcsi tekintélyének a jogállamiság terén

2023. február 21. 16:06

A Civil Liberties Union for Europe szerint megvesztegetési botrány alááshatja az EU azon törekvéseit, hogy a nemzeti kormányokat felelősségre vonják a jogállamisággal kapcsolatos visszaélésekért.

2023. február 21. 16:06
null

Az Európai Parlamentben kirobbant Katargate megvesztegetési botrány alááshatja az EU azon törekvéseit, hogy a nemzeti kormányokat felelősségre vonják a jogállamisággal kapcsolatos visszaélésekért – figyelmeztetett a Civil Liberties Union for Europe kedden közzétett éves jelentésében.

A jogállamiság helyzete az Európai Unióban stagnál, mivel a legtöbb uniós ország „kevés erőfeszítést tett a jogállamiság kérdésének megoldására” – állapította meg a február 21-én közzétett éves jelentés.

A kérdés orvoslására irányuló politikai intézkedések hiánya a következő hónapokban még nagyobb problémává válhat a Qatargate korrupciós botrány következményei miatt – tette hozzá a jelentés.

Ismert: Eva Kaili görög EP-képviselőt, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként.

A belga rendőrség közlése szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben.    

Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. Giorgi a múlt héten tett vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek,

amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.    

A vádlottak között van továbbá Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.    

 

Sorra jelentik be az „elfelejtett ajándékaikat" az EP-képviselők a brüsszeli korrupciós botrány után

Az Európai Parlament mintegy 53 képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy „késve számolt be a kapott ajándékokról" - írta az . A lap arról számol be, hogy az európai parlamenti képviselők a korrupciós botrány után kirobbanása után „serényen próbálják bepótolni lemaradásukat, és sorra jelentik be ajándékba kapott utazásaikat: többek között Katartól".

Nyitókép: Eva Kaili honlapja 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. március 11. 12:39
Uncsi! - vót máááá!!!!!!!
pipa89
2023. február 22. 07:50
Mit akar a brüsszeli szemforgató farizeus-banda? RENDSZERSZINTŰ A KORRUPCIÓ ÉS A KONTINENSÁRULÁS! A JENKI ÉRDEK TAROL BRÜSSZELBEN! FIZESSÉK KI A TAGÁLLAMOKNAK JÁRÓ VALAMENNYI PÉNZT, KÜLÖNBEN LÓGNI VAGY ÉGNI FOG AZ EGÉSZ BANDA! Már a látszatra sem adnak! BIRODALMI ÜZEMMÓDBAN MŰKÖDIK WASHINGTON BRÜSSZELBEN!
states
2023. február 22. 01:43
Komcsik mint a jogállam őrei.
bagira
2023. február 22. 00:00
Brüsszeli körmösökre nem vonatkozik korrupció botrány erkölcsi tekintély a jogállamiság , korlátlan .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!