Zelenszkij: Oroszország nagy bosszúja elkezdődött!

2023. január 31. 11:21

Kemény nyilatkozatott tett az ukrán elnök.

2023. január 31. 11:21
null

Oroszország megkezdte a „nagy bosszút” azért, hogy Ukrajna ellenállt az inváziójának – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az orosz erők fokozatos győzelmeket könyvelhettek el országa keleti részén. Zelenszkij hetek óta figyelmeztet arra, hogy Moszkva fokozni kívánja az Ukrajna elleni támadását, miután mintegy két hónapja gyakorlatilag patthelyzet alakult ki a délen és keleten húzódó frontvonalon.

Bár nem volt jele szélesebb körű új offenzívának, az ukrajnai kelet-donyecki tartomány orosz ellenőrzés alatt álló részeinek adminisztrátora, Denisz Puszilin azt mondta, hogy az orosz csapatok megvetették lábukat Vuhledarban, egy szénbányászvárosban, amelynek romjai a háború kezdete óta ukrán bástyának számítanak.

Puszilin tanácsadója, Jan Gagin azt mondta, hogy a Wagner orosz zsoldoscsapat harcosai részben ellenőrzésük alá vonták a Bakhmut városába vezető utánpótlási utat, amely hónapok óta Moszkva fő célpontja.

Egy nappal korábban a Wagner vezetője azt mondta, hogy harcosai biztosították Blahodatne-t, egy falut Bakhmuttól északra.

Kijev közölte, hogy visszaverte a Blahodatne és Vuhledar elleni támadásokat. A jelentett harcok helyszínei azonban egyértelmű, bár fokozatos orosz térnyerésre utalnak.

Miért bosszúnak nevezi Zelenszkij?

Zelenszkij szerint az orosz támadások keleten az orosz oldalon elszenvedett súlyos veszteségek ellenére is könyörtelenek voltak, és bosszúnak tekintette őket azért, hogy Ukrajna a konfliktus korábbi szakaszában sikeresen visszaszorította az orosz erőket a fővárosból, északkeletről és délről.

– mondta Zelenszkij.

„Minden nap vagy több reguláris csapatukat hozzák be, vagy azt látjuk, hogy növekszik a wagneristák száma” – mondta újságíróknak a déli kikötővárosban, Odesszában.

Hol van Vuhledar?

Vuhledar Bakhmuttól délre fekszik, közel ahhoz a helyhez, ahol a keleti frontvonal védi az orosz ellenőrzés alatt álló, Moszkva dél-ukrajnai erőit ellátó vasútvonalakat. Mykola Salamakha ukrán ezredes, katonai elemző az Ukrán Rádió NV-nek elmondta, hogy Moszkva ottani támadása hatalmas áldozatokkal jár.

„A város egy magaslaton fekszik, és ott egy rendkívül erős védelmi csomópontot hoztak létre” – mondta. „Ez a bakhmut-i helyzet megismétlődése – az orosz csapatok egyik hulláma a másik után, amelyet az ukrán fegyveres erők szétvertek”.

Nyitókép: YURIY DYACHYSHYN / AFP

***

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. január 31. 20:45
"...azért, hogy Ukrajna ellenállt az inváziójának" Báncsák szegényt, mert védekezni mert? Csúsztat és hazudik a tróger háborús bűnös! Zselé, kormánya és elődei tízezreket nyomorítottak meg és tettek sírba a saját állampolgáraik közül, akiknek csak annyi volt a "bűnük" hogy egész egyszerűen élni szerettek volna a saját szülőföldjükön. Itt van például az egyik ENSZ jelentés arról hogy mi folyt ott, csak például 2019-ig: https://www.rferl.org/a/death-toll-up-to-13-000-in-ukraine-conflict-says-un-rights-office/29791647.html
rókabácsi
2023. január 31. 15:42
ha a háború bosszú! akkor ő is bosszúszomjas!
Dezsőke
2023. január 31. 14:49
békét
DFK
2023. január 31. 14:44
Végre ledobathatna Putyin egy szép termobárikus bombát Kijevre. Kurvára nem sajnálnám őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!