Finnországot beengedné Erdogan a NATO-ba, Svédországot nem

2023. január 30. 13:37

„Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország” – hangsúlyozta a török elnök.

2023. január 30. 13:37
null

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap jelezte, hogy Ankara hozzájárulhat ahhoz, hogy Finnország Svédországot megelőzve csatlakozzon a NATO-hoz, a Stockholmmal fennálló növekvő feszültségek közepette – számolt be a Reuters

„Lehet, hogy Finnországnak más üzenetet adunk át (a NATO-kérelmükkel kapcsolatban), és Svédország megdöbbenne, ha látná az üzenetünket. De Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország” – hangsúlyozta Erdogan egy vasárnap sugárzott televíziós beszédében.

Mint ismert, Svédország és Finnország tavaly, Oroszország ukrajnai invázióját követően kérte felvételét a NATO-ba, és a csatlakozáshoz valamennyi tagország jóváhagyására szükségük van. Törökországnak és Magyarországnak még ratifikálnia kell az északi országok tagságát.

„Átadtunk Svédországnak egy 120 személyt tartalmazó listát, és felszólítottuk őket, hogy adják ki az országukban tartózkodó terroristákat. Ha nem adják ki őket, akkor sajnálom” – mondta Erdogan, utalva arra a megállapodásra, amelyet Törökország tavaly júniusban kötött Svédországgal és Finnországgal a NATO-csatlakozásukról.

Törökország a múlt héten felfüggesztette a NATO-tárgyalásokat Svédországgal és Finnországgal,

miután Stockholmban egy szélsőjobboldali politikus tüntetésen elégette a Korán egy példányát. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy országa szeretné visszaállítani a NATO-párbeszédet Törökországgal, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt válaszolta, hogy értelmetlen a tárgyalások újraindítása.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2023. január 31. 03:43
Ki a fasznak kepzeli magat a donerzabalo?
hátakkor
2023. január 30. 17:44
Finnországnak jó hosszú határa van a ruszkival. 1300km talán
-Zsolt-
2023. január 30. 15:40
A másik illiberális géniusz a 64%-os inflációjával! 🤣🤣🤣 Az nem lehetne, hogy Erdogan ki, a svédek meg be? 🙄
roughneck
2023. január 30. 15:28
Mar a gondolatra is kiver a viz, hogy mi lesz, ha a svedek nem lesznek NATO-tagok! Ragozzatok meg a hulyeseget! Most sirjak, vagy nevessek? Faszfejek! :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!