A hajótestre tapadt invazív fajok miatt Ausztrália partjainál rekedt egy óceánjáró

2023. január 02. 20:53

Nem köthetett ki Adelaide-ben a Viking Orion üdülőhajó, amelynek hajótestén nem őshonos fajokból álló szennyeződést találtak a hatóságok.

2023. január 02. 20:53
null

Az ausztrál hatságok nem engedélyezték a kikötést a Viking Orion nevű hajónak, miután a hajótestre tapadt invazív fajokat találtak – írta a BBC hírportálja hétfőn.

Nem köthetett ki Adelaide-ben a Viking Orion üdülőhajó, amelynek hajótestén nem őshonos fajokból álló szennyeződést találtak a hatóságok. Az ausztrál halászati minisztérium szerint ezeknek a szennyeződéseknek a kezelése általános eljárás minden olyan hajó esetében, amely ki akar kötni az országban, abból a célból, hogy megakadályozzák az invazív fajok behurcolását.

A hajót nem engedték kikötni az új-zélandi Christchurchben és Dunedinben, valamint a tasmániai Hobartban sem. A hajó most az ausztrál partoktól 27 kilométerre vesztegel, ahol ipari búvárok fogják megtisztítani a hajótestet a nem kívánatos élőlényektől. A BBC által megkérdezett utasok szerint

egyre nagyobb a feszültség a hajón, ugyanis december 26. óta nem hagyhatták el a hajó fedélzetét,

valamint a körút sokak által legjobban várt kirándulásai maradtak el a tengeri veszteglés miatt.

A 14 emeletes hajó összesen 930-an utaznak. A tervek szerint a Viking Orion január másodikán érkezik Melbournbe, de itt csak a beutazáshoz szükséges papírmunkát végzik a hatóságok, az utasok legközelebb január negyedikén szállhatnak le Sydneyben.

A hajó kapitánya pénteken levélben kért elnézést az utasoktól a kellemetlenség miatt,

és azt is bejelentette, hogy a vállalat a kártérítési ajánlattal fog az utasokhoz fordulni a következő napokban.

Nem sokkal korábban hasonló eset történt a Princess Cruises hajójával, a Coral Princessel is, amelyik új-zélandi vizeken haladt, és a hajótestén nem őshonos csigákat fedeztek fel.

(MTI)

A nyitóképen a Viking Orion 2021-ben. Fotó: OSMAN URAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2023. január 03. 19:23
érti valaki ezt a cikk alapján? - milyen állatok? - hol tenyésznek egyébként? - 27 km-re a tengerben már élhetnek? - az utasok miért nem szállhattak partra? ... zavaros
Robert69
2023. január 03. 13:46
Tuajdonképpen a leginvazívabb faj a hajón az ember.........csaxólok..............
kohe
2023. január 02. 23:00
Lassan ennek az óriás luxus-óceánjáró időszaknak is vége lesz. A történelemkönyvekbe kerülnek ezek a gigászok, utódaink pedig csodálattal hallgatják majd hogy az őseik micsoda összetett gépeket tudtak létrehozni és üzemeltetni. - akkor már senki sem lesz aki ilyesmire képes volna, a genderszakos bölcsész képzés és az általános sültkrumpli/kecsöp-túltáplálás okán fellépő elhülyülés miatt... Aztán néhány száz év múlva már el sem fogják hinni hogy voltak ilyenek. Mindezt köszönhetjük a sötétzöld vadbarmoknak akik csigáktól akarják megóvni a korallokat, mintha azok nem kerülhetnének oda más úton is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!