Belebukott a brüsszeli korrupciós botrányba Maria Arena belga szocialista politikus

2023. január 12. 12:52

Újabb karrieráldozata van az európai parlamenti korrupciós botránysorozatnak: most Maria Arena belga szocialista EP-képviselőnő, Guy Verhofstadt korábbi minisztere mondott le emberi jogi albizottsági elnökségéről, bár mindent tagad.

2023. január 12. 12:52
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

December óta rázza a brüsszeli politikai életet a Katargate néven elhíresült korrupciós botránysorozat, melynek során európai parlamenti képviselőket, munkatársainkat vagy épp EU körül dolgozó civileket és lobbistákat

gyanúsítottak meg idegen országokkal kapcsolatban korrupcióval.

Mint ismeretes, először Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke bukott meg, akit azóta is fogságban tartanak – igaz, állítólag a lehető legkényelmesebb körülmények közepette él börtönkoszton.

A görög politikusnő egyébként tagja volt a European Council on Foreign Relations (Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa) nevű think tanknek is, melynek számos nemzetközi tagja között magyarok is vannak, köztük Bajnai Gordon, Korányi Dávid, Dobrev Klára és Soros György.

További személyek mellett most Maria Arena belga szocialista európai parlamenti képviselő bukott bele a történtekbe.

A politikusnő lemondott az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról,

ugyanakkor mindent tagad, valamint támad: az újságírókat és politikai riválisait kritizálja a helyzete miatt – írja a Politico.

A brüsszeli portál számolt be arról, hogy Maria Arena nem tudott rendes magyarázatot adni arra, hogy milyen ingyenes repülőjegyeket és szállásokat kapott Katartól. A politikusnő először a saját titkárát vádolta azzal, hogy ő nem tudta pontosan tisztázni a 2022 májusi katari útját.

De ki is ez az Arena? Az 1966-os születésű politikus a belga Szocialista Pártban futott be karriert, amely a vallon-francia országrész egyik vezető pártja évtizedek óta, s különösen a vallon területek önkormányzataiban vannak erős bástyái, miközben a kormányzásban is gyakran megkerülhetetlennek bizonyultak.  

Arena 2000-től különböző miniszteri pozíciókat töltött be a vallon régióban vagy épp az országos kormányzatban. Foglalkozott a közalkalmazottakkal, a társadalmi integrációval, a városokkal és az egyenlő bánásmóddal is,

többek között a Mandiner olvasói által is jól ismert Guy Verhofstadt kormányában.

Belgium francia közösségének miniszterelnöke is volt 2004 és 2008 között. Arena 2014-ben ejtőernyőzött át az Európai Parlamentben, ahol a nemzetközi kereskedelemmel, a nőjogokkal, az emberi jogokkal foglalkozott, de részt vett az Európai Parlament LMBT-jogi csoportjában is.

Politikai karrierje most mélyütést kapott a körülötte hullámzó Katargate-botrány miatt, de Arena jelenleg nincs a gyanúsítottak között. „Hangosan és tisztán kijelentem, hogy nem vagyok érintett ebben az ügyben” – fogalmazott egy közleményben. Arena ugyanakkor az elmúlt hetek politikai és sajtótámadásairól hivatkozva arról beszélt, hogy sérelmek érték az imázsát és az emberi jogi albizottság munkáját, ami miatt úgy döntött, lemond a bizottság vezetéséről. Hozzátette azt is, hogy az irodáját és otthonát nem vizsgálták át a rendőrök, és a hatóságok nem is kérték a mentelmi jogának a felfüggesztését.

De ahogy a Politico is írja,

az Arena vezette emberi jogi albizottság számos ponton kapcsolatban volt a most korrupcióval gyanúsított személyekkel.

Az egyik gyanúsított pont az előző albizottsági elnök, Pier Antonio Panzeri.

Még közelebb áll Arenához a saját titkára, Francesco Giorgi, aki nem más, mint az ügy első számú érintettjének, Eva Kailinak az élettársa, s aki próbálta magára vállalni a vádakat, hogy saját élettársát kimentse a bajból.

Mint arról a Mandiner decemberben, a botrány első napjaiban beszámolt: Giorgi az Arenának végzett munka mellett a Fight Impunity (Harcolj a büntetlenség ellen) nevű nem-kormányzati szervezet alapítója, ami céljai szerint „az elszámoltathatóságért mint a nemzetközi igazságszolgáltatás alappillérjéért” harcol.

A Fight Impunity jelenlegi elnöke pedig nem más, mint az előbb említett, szintén őrizetbe vett Pier Antonio Panzeri. A Politico által látott dokumentumok szerint

Panzerit azzal vádolják, hogy Katar és Marokkó érdekeit képviselve avatkozott közbe politikailag az EPt tagjai körében.

Ahogy akkor írtuk, őrizetbe került egy harmadik olasz is, Niccolò Figà-Talamanca. Ő egy másik nem-kormányzati szervezet, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) igazgatója, e szervezet a céljai szerint az igazságszolgáltatás, az emberi jogok és a demokrácia hirdetése érdekében lép föl a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

E két érintett civil szervezet Brüsszelben ugyanarra a címre, a Rue Ducale 21 alá van bejegyezve.

De nem csak ez a közös pont a két szerveződésben. A Politico arról ír: a No Peace Without Justice-t Emma Bonino, egy olasz liberális politikusnő alapította – aki egyúttal a Fight Impunity tiszteletbeli igazgatósági tagja is. De ki is ez az Emma Bonino? Ahogy azt decemberben is bemutattuk, az olasz politikusnő aki jelenleg az +Europa nevű olasz baloldali-liberális kispárt elnöke –

s aki tényszerűen Soros György nemzetközi hálózatának egyik vezető alakja,

aki számos formában együttműködik a veterán pénzemberrel, s finanszírozást is kap tőle a mozgalmához.

A Katargate-botrány szálai tehát egészen messzire érnek – az várható, hogy nem Maria Arena lemondása lesz az utolsó epizód ebben az európai intézményeket megrengető botrányban.

Fotó: Wikipedia

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2023. január 12. 16:37
Brüsszeli uniós mocskok alapelve: Nem elég korruptnak látszani, annak is kell lenni!
olajfa1
2023. január 12. 16:27
A libsi-komcsik korrupciójáról akarják elterelni a figyelmet az állandó -valóságban nem létező- magyarországi korrupciós alaptalan vádaskodásaikkal!!!...
Búvár Kund
2023. január 12. 16:13
Erről a Marina Arena-ról sem fognak arénát elnevezni! :-)
Alaric
2023. január 12. 16:13
Hát, ez is női politikus. Úgy látszik, a megvesztegetők is tartják magukat a kvótához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!