Összeláncolták magukat a klímaaktivisták Hollandiában, a rendőrség láncfűrésszel választotta szét őket

2023. január 29. 17:15

Volt, aki az aszfalthoz ragasztotta le magát, egyes értesülések szerint ezt a ragasztót kólával oldották fel.

2023. január 29. 17:15
null

Több száz, egyes források szerint mintegy ötszáz klímaaktivistát tartóztattak le Hollandiában, miután szombat délután mindkét irányban lezárták a fővárosba, Hágába vezető A12-es autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen – írta a Dutchnews hírportál vasárnap.

A demonstrációt az Extinction Rebellion aktivista csoport szervezte. A hírportál tudósítása szerint a tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat, a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és „állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztást”. Körülbelül ezer további tüntető a városon át vezető autópálya aluljárója felett gyűlt össze, a minisztériumi épületek közelében, hogy támogassa a blokádot. A rendőrség kora délután vonult ki, hogy megkezdje a tüntetők eltávolítását,

a letartóztatottakat buszokkal vitték el, és sportcsarnokokban helyezték el őket.    

Az autópályát vasárnap kora reggel nyitották meg újra. A hét elején hét embert tartóztattak le otthonukban felbujtás gyanújával, amiért felszólították az embereket, hogy vegyenek részt a szombati tüntetésen. Az Extinction Rebellion szervezet Twitteren megosztott üzenetében azt írta, hogy a hatóságok „aránytalan erőbevetéssel” léptek fel a tüntetők ellen, négy újságírót is letartóztattak. A hatóságok szerint a sajtó munkatársait letartóztatásuk után a „lehető leghamarább” elengedték. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy a letartóztatások „csendesen és békésen zajlottak”, jelenleg folyik az őrizetbe vett emberek azonosítása.

 

Nyitókép: Twitter

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2023. január 30. 12:13
....szétválasztották??...kár volt...őrizni kellett volna őket...hogy senki ne menjen a közelükbe vagy egy hétig...pfuj
zuriktodor
2023. január 30. 09:34
Azt a láncvágó láncfűrészt nagyon szeretném látni. Szerintem gyorsvágó volt vagy ún. sarokköszörű (flex) lehetett.
hátakkor
2023. január 30. 09:29
Láncfűrész az összeláncoltak végső fegyvere :)
enes
2023. január 30. 09:19
másutt hagyták őket a szalonban leragasztva...még fel voltak háborodva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!