Két éve ostromolták meg a washingtoni Capitoliumot

2023. január 06. 15:18

Öten vesztették életüket a történtek miatt.

2023. január 06. 15:18
null

Az Egyesült Államok Capitoliumának ostroma 2021. január 6-án történt, amikor Donald Trump amerikai elnök támogatói Washingtonban gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a 2020-as elnökválasztás eredményei ellen, és támogassák Trump követelését Mike Pence alelnök és a Kongresszus felé, hogy utasítsák el a megválasztott elnök, Joe Biden győzelmét.

A tüntetők eredetileg a Save America tüntetésre gyűltek össze, ahol a résztvevők Donald Trump és Rudy Giuliani beszédeit hallgatták meg.

Trump beszédében kijelentette: „ha nem küzdötök, mint a pokol, már nem lesz országotok”.

hogy „biztassuk bátor szenátorainkat és képviselőinket és képviselőnőinket és valószínűleg nem fogjuk megtapsolni néhányukat”.

Donald Trump megígérte a tömegnek, hogy velük fog vonulni, de végül nem ment az épülethez. A beszéd vége után a Fehér Házba ment, és televízión kezdte el követni az ostromot.

Mielőtt a beszédeknek vége lett volna, a tüntetők egy tömege a Kongresszus épületéhez vonult és megrohamozta azt. Megtámadtak rendőröket, az épület dolgozóit és az éppen folyamatban lévő közös gyűlés tagjait az épület biztonságos pontjaira menekítették vagy evakuálták. Az egész Capitoliumot lezárták.

Felvételek a Capitolium ostromáról

 

Az áttört bejáraton és betört ablakokon keresztül érkeztek a tüntetők az épületbe, miközben Mike Pence alelnököt és többek között Nancy Pelosi házelnököt fenyegették.

Az események során összesen öten vesztették életüket,

köztük a fegyvertelen, de az épületbe a rendőri felszólítások ellenére, a tömeggel együtt betörő, 35 éves veterán katonanő, Ashli Babbit, akit lelőtt egy rendőr.

Négy rendőr, aki aznap a helyszínen volt, a következő hét hónapon belül öngyilkos lett.

Donald Trump még hivatalban lévő elnökként nem volt hajlandó a helyszínre küldeni a Nemzeti Gárdát, hogy megfékezzék a zavargásokat. Később egy Twitteren megjelentetett videóban megismételte, hogy a választást elcsalták, de felszólította követőit, hogy „menjenek haza békében”.

 

Egy évvel később: a Capitolium ostromáról vitatkozik Amerika

Megérjük még, hogy nemzeti ünnep lesz Amerikában január 6-a. Vagy gyásznap. Vagy négy évig az egyik, aztán négy évig a másik. Teljesen egyértelmű, hogy az egy évvel ezelőtti események a legújabb demokrata eredetmítosz kiindulópontját képezik - a republikánusok pedig továbbra sem tudják, mit gondoljanak róla. Hogy mi is történt pontosan?

 

(Forrás Wikipedia; nyitókép: jelenet a Capitolium ostromából (Joseph Prezioso / AFP)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. január 07. 07:02
Trump elcseszte az esélyét, regnáló elnökként a megmozdulás élére kellett volna állnia..! A tragédia az, hogy a világ, az emberiség esélyét cseszte el, egy jobb világ, egy igazságosabb világ esélyét cseszte el! Így maradtak a Biden-szintű, emberiségellenes háborús bűnösök... S amint vártam, amint az szokott történni, Amerika a robbanással fenyegető belső helyzetét, már megint külső háborúval csillapítja, a végső véget is megidézve! Amerikán, és az egész világon, csak egy egészséges polgárháború segíthet, a normálisak győzelmével.., -hát várom, elvárom!...
Thorin
2023. január 06. 18:32
"két éve, hogy a rendőrség kinyitotta a kapukat az épület előtt áldogáló tömeg előtt" picit pontosabb változata a címnek.
zakar zoltán béla
2023. január 06. 17:56
Biden és a háttér szintje Mexico Ucrajna! Biden egy előre tolt pótmama szaros kézzel.
Tommaso
2023. január 06. 17:51
Két éve ostromolták meg a washingtoni Capitoliumot, 17 éve a TV-székházat. Sajnos a Főkolomposok - Trump és Orbán - megúszták a felelősségrevonást. Pedig a puccskisérletük = erőszakos úton megszerezni a hatalmat, akár 30 év börtönnek is büntethető lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!