A belga menekültügyi ügynökség nem tudja kifizetni a bírságait, ezért már az ingóságait árulja

2023. január 20. 20:12

A szervezetre a menedékkérők jogainak megsértése miatt szabtak ki büntetést.

2023. január 20. 20:12
null

A brüsszeli végrehajtási bíróság engedélyezte a belga szövetségi menekültügyi ügynökség (Fedasil) egyes vagyontárgyainak értékesítését, hogy a szervezet ki tudja fizetni azokat a pénzbüntetéseket, amelyeket a menedékkérők jogainak megsértése miatt szabtak ki rá – jelentette pénteken a La Libre Belgique című napilap.

Az illetékes hatóságok összeállítottak egy listát a lefoglalandó javakról összesen mintegy 13 500 euró értékben: ez egy televíziót, néhány nagyobb bútordarabot és hat padot foglal magába. Ezt a büntetést azért szabta ki a bíróság, mert a Fedasil júliusban

elmulasztott ellátást nyújtani egy fiatal eritreai menedékkérőnek.

A bíróság júliusi döntése szerint az ügynökségnek 250 eurót kellett volna fizetnie minden olyan munkanap után, amelyen nem biztosítottak szállást a menedékkérőnek. Hasonló eljárást kezdeményeztek egy másik menedékkérő esetében is, aki augusztusban érkezett az országba, de az ügynökség számára sem talált befogadóhelyet. A menedékkérő ügyvédje szerint a Fedasilnak kárpótlásul mintegy 100 ezer euró bírságot kellene fizetnie ügyfelének.    

Nem tudják kifizetni a bírságot

A Fedasil felhívta a figyelmet arra, hogy a bírságok teljes összegét nem lesz képes kifizetni. A szervezet tiltakozott a lefoglalási határozat ellen, és azzal érvelt, hogy a menedékkérők elhelyezése nem rajtuk múlik, az ügynökség kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd. Nicole de Moor menekültügyi államtitkár is bírálta a döntést, véleménye szerint a "lefoglalások nem fogják megoldani a problémákat. Hozzátette, hogy az állam tavaly több ezer új szálláshelyet hozott létre.    

Tavaly közel 4500 alkalommal ítélte el a brüsszeli munkaügyi bíróság a Fedasilt, mert befogadóközpontjai helyhiány miatt nem képesek megoldani a menedékkérők elszállásolását, ennek következtében több ezer ember alszik az utcán. Belgiumban 2021 októberében kezdődött a menekültügyi válsághelyzet.

(MTI) 

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely (illusztráció)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2023. január 21. 17:07
100 ilyen ügyet, ezret!
Namond
2023. január 21. 01:16
A belga kormány elítélte saját magát?
néhai Ch.Pilot
2023. január 21. 00:55
Pedig például "futtathatná" a migráns nőket... tessék?... ja, hogy csak férfiak jönnek... :-D
Catherine80
2023. január 21. 00:16
Nagyon fordítva ülnek a lovon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!