Putyinból gonosz manó lett egy prágai téren

2022. december 05. 20:24

Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el hétfőn Prágában azon a talapzaton, amelyen 2020-ig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt.

2022. december 05. 20:24
null

A Vlagyimir Putyint kifigurázó szobor egy világtérképen áll. Az orosz elnök balkeze egy gázvezeték csapját próbálja elzárni, míg jobbkeze a náci karlendítést utánozza. A szobor Ahriman démon, a perzsa mitológia egyik ismert alakjára utal, aki az abszolút rosszat képviseli - mondta újságíróknak nyilatkozva Dusan Dostál, a mű alkotója.

A szobor a kovácsművészek nemzetközi találkozója alkalmával készült a Helfstyn várkastélyban. Alkotója szerint 30 napig lesz kiállítva Prága 6. kerületének főterén, majd elárverezik,

– tette hozzá Dostál.

A téren 2020 tavaszáig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt, aki 1945-ben a csehszlovák fővárost felszabadító szovjet egységek parancsnoka volt. Konyev szobrát azzal az indoklással távolíttatta el a kerület vezetése, hogy a marsall nagyon dicstelen szerepet játszott 1956-ban Magyarországon és 1968-ban Csehszlovákiában.

A tervek szerint a szovjet parancsnok szobrát a téren utóbb a cseh főváros felszabadításának szentelt új emlékmű váltja majd fel. A pályázatot még nem hirdették meg.

– szögezte le Dusan Dostál, aki a szobor köztéri kiállítását vállalkozók segítségével valósította meg.

Úgy fogalmazott, hogy a szoborral hívnák fel a közvélemény figyelmét arra, hogy

az ukrajnai probléma még nem oldódott meg, és továbbra is segítséget kell nyújtanunk Ukrajnának

(MTI) 

Fotó: PragueMorning.cz

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. december 06. 14:35
Cseréljünk csehet .
dezilluzionista
2022. december 06. 12:52
Tökéletes.
Massimiliano Prospero dArco
2022. december 06. 11:10
ott legalább meg merik lépni, hogy valami szovjet szarhalomnak a szobrát vagy szovjet emlékművet lebontanak, nálunk meg a nagy utcai szabadságharcosok a szabadság téri ocsmányságot megkérdőjelezni nem merik... politikia terén a posztszocialisták országa vagyunk, minden párt kisz utód.
Isten jobb keze
2022. december 06. 10:30
Ez a bolond orosz nem manó..!! Putyin maga az ördög! A rohadás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!