Botrány kerekedett Szlovákiában a magyar himnusz eléneklése miatt

2022. december 16. 14:11

Halász Béla polgármester kérte fel a képviselőket, hogy elénekeljék el együtt a himnuszt.

2022. december 16. 14:11
null

Panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez a Szlovák Értelmiségiek Szövetsége (Združenie slovenskej inteligencie – ZIS), amiért november végén, a gútai alakuló testületi ülésen Halász Béla polgármester felkérésére a képviselők elénekelték a magyar nemzeti himnuszt – tájékoztatott a Felvidék.Ma.

A szlovák szervezet egy hatályban lévő szlovák törvényre hivatkozva fordult panasszal a Legfőbb Ügyészséghez. „Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége. Az előző mondat nem érinti a természetes és jogi személyek jogát más ország állami himnuszának játszását vagy éneklését illetően.”

„Véleményünk szerint a városi képviselő-testület közfeladatot ellátó szerv, nem természetes vagy jogi személy, és ezért ez a köztestület megsértette a fent említett törvényt, amikor a nyilvános alakuló ülésén egy másik állam nemzeti himnuszát énekelte” – érvelt a szervezet. 

A szervezet célkitűzései

A lap utánanézett ennek a szlovák szövetségnek. Azt állítják magukról, hogy olyan hazafiak, akik aktívan részt vesznek a szlovák társadalom nemzeti jellegének kialakításában. A szervezet erőfeszítéseket tesz

A Szlovák Értelmiségiek Szövetsége 3800 követővel rendelkezik a közösségi hálón, ahol ezen hír kapcsán az egyik követőjük így nyilvánult meg: „Deportálni őket azonnal, kicsit mellette vannak, a Duna másik oldalára valók”. 

A nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zilizi Gábor
2022. december 20. 20:40
A szlovák parlamentben a nagy demokraták ukrán zászlóval diszelektek pedig a teremben nem volt egyetlenegy ukrán képviselő sem. Akkor hol volt ez a értelmiségi banda? https://felvidek.ma/2022/02/buli-a-majomhazban-egymasnak-estek-a-kepviselok-a-szlovak-parlamentben/ De szegények ezt is elszurták mert fejjel lefelé volt a zászló.
LancelotDuLac
2022. december 17. 23:47
A volt gyarmatosítókat, elnyomókat, mindenhol utálják, nemhogy még a himnuszukat énekeljék!
Wolfram004
2022. december 17. 14:11
"Szomorú disznószar, de megrepedeztél egész télen át a hó alatt hevertél majd jön egy bús szlovák zsebében visz tovább. Szomorú disznószar" Még gyerekkoromban sokat hallottam a nagymamámtól. Persze a dallama magyar népdal, az se volt nekik saját. https://globalizacio.blog.hu/2010/03/04/magyar_nepdal_a_szlovak_himnusz
Wolfram004
2022. december 17. 13:56
"olyan hazafiak, akik aktívan részt vesznek a szlovák társadalom nemzeti jellegének kialakításában" - hát igen, egy lassan 30 éves (atyaég, hogy rohan az idő!!!) államalakulatnak előbb - utóbb szüksége lesz nemzeti jellegre, identitásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!