Fény derült a hírhedt Securitate szerepére a román vérengzésben

2022. december 22. 20:59

Feloldotta a román hírszerzés az 1989-es forradalom ügyiratainak titkosítását.

2022. december 22. 20:59
null

Feloldotta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) az 1989-es romániai forradalomra vonatkozó, a kommunista titkosszolgálat, a hírhedt Securitate tisztjeinek akkori szerepével kapcsolatos belső ügyiratainak titkosítását – jelentette be csütörtökön Eduard Hellvig, a SRI igazgatója.

A szolgálat honlapján immár elérhető 13 kötetnyi dosszié az 1989-es decemberi események kivizsgálására létrehozott, 1991-ben és 1992-ben működő szenátusi különbizottság által már megvizsgált dokumentumokat tartalmazza: a Securitate központi szervei és megyei kirendeltségei által 1989 decemberében készített iratokat,

a Securitate által készített fotók, videó- és hangfelvételek jegyzékét,

a Securitate 1989 decemberében megsebesült vagy meghalt tisztjeiről szóló kimutatást és a Securitate-tisztek 1989. december 15-22-e között teljesített küldetéseinek – a későbbi SRI által összeállított – jegyzőkönyveit.

A SRI igazgatója leszögezte: nemcsak a kommunizmusnak, hanem az állam megtorló gépezeteként működő, az ország érdekei helyett a kommunista párt védelmét szem előtt tartó Securitaténak is jelentős szerepe volt az 1989-es kommunistaellenes tüntetők ellen elkövetett vérengzésekben.

Hozzátette: áldozatok százainak hozzátartozói és románok milliói várnak ma is arra, hogy megtudják az igazságot az 1989-es véres eseményekről, ezért döntött úgy a hírszerző szolgálat, hogy feloldja az ezzel kapcsolatban rendelkezésére álló dokumentumok titkosítását. Hellvig szerint az SRI ezzel hozzá akar járulni ahhoz, hogy

a román állam jogi értelemben is végképp elítélje a kommunizmust.

A román hírszerzés a kommunista diktatúra megdöntésének 33. évfordulójára időzítette a forradalommal kapcsolatos iratok közzétételét.

Tartoznak a románok az igazsággal

Románia több mint három évtizeddel a történelmi fordulat után sem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak, annak ellenére, hogy emiatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is elmarasztalta. A katonai ügyészség idén augusztusban ismét vádat emelt az 1989-es forradalom ügyében Ion Iliescu volt román államfő és több magas rangú egykori román katonai vezető ellen, miután a korábban benyújtott vádiratot a legfelsőbb bíróság szabálytalanságok miatt visszaküldte az ügyészséghez.

A 92 éves volt elnököt és két, még életben lévő feltételezett bűntársát emberiesség elleni bűncselekményekkel, 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

A 12 kötetre rúgó, 3280 lapot tartalmazó vádirat szerint 1989. december 22. (a diktátor menekülési kísérlete) és december 30. között mintegy 12 millió 600 ezer töltényt lőttek ki Romániában.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Németh György

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2022. december 23. 08:08
"Belvárosban a Fidesz külön tömeggyűlésen tartott ünnepi megemlékezése végeztével az onnan hazafelé igyekvők csoportjába belekeveredtek a tüntetők, és a rendőrség az egyesült tömeget egységesként kezelve kezdett az oszlatásukba." Erre is fény derülhetne. Kinek az utasítására tolták bele a Fidesz rendezvénybe a tüntetőket. Kinek az utasítására verték össze a Fidesz szimpatizánsokat. Nevetséges ítéletek születtek, a felbujtók kimaradtak, újra kellene tárgyalni.
Gyzoltan
2022. december 23. 06:44
"Fény derült a hírhedt Securitate szerepére a román vérengzésben" Viszont nálunk mély sötétség övezi az 1956 október 25.-én elkövetett Kossuth-téri tömeggyilkosságot, nyilván a rendszerváltás elmaradása okán! Kádár simán továbbvitte a gyilkos zsidó ÁVO-t, átmentve a Belügyminisztériumba... A zsidóság ezer-években élő tradicionális nép, akár 1918-19-től is követhető, hogy generációról generációra öröklődik gyilkos hajlamuk, magyar gyűlöletük... - ha valahol hiányzik az elmaradt "Tavaszi Nagytakarítás", az a zsidóság, melyet az MTA állásfoglalás is alátámaszt... "Genetikai alattvalóként" természetesen szavunk sem lehet zsidó-kazár urainkkal szemben... -magam sem teszem, elfogadom K.Á. minősítését... -amint a másik Kertész önvallomását is; "A holokausztipar bohóca voltam..."
fatman
2022. december 22. 23:12
1 hét alatt 12 millió töltény? Nem rossz...
Árpa
2022. december 22. 21:49
Ők szervezték meg és vitték véghez a romániai rendszerváltást. A mai napig ők vezetik az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!