Kezdődik a nagy per, amiben a német kancellár is megizzadhat

2022. december 08. 16:25

Eurómilliárdok tűntek el a szabálytalan könyvelés és a hűtlen kezelés miatt: a Wirecard az első DAX-on jegyzett cég volt, amely csődbe ment. Most nagyszabású perben próbálják feltárni a történteket. A példátlan botrányban Olaf Scholz német kancellár is érintett lehet.

2022. december 08. 16:25
null
Greczula Levente László

Egy bombabiztos tárgyalóterem öt méterrel a föld alatt – ide jutott a huszonegyedik század legsikeresebb német pénzügyi vállalkozása, a Wirecard. Ide vezették be csütörtök reggel Markus Braunt, a vállalat egykori vezérigazgatóját az utóbbi évek legnagyobb németországi pénzügyi botrányát feltáró per nyitányaként. Braunra tizenöt év börtön is várhat, de közel sem ő az egyetlen, akinek van félnivalója a Wirecard-ügy kapcsán:

a szálak messzire vezetnek, a botrányban pedig vezető politikusok is érintettek lehetnek

– például Olaf Scholz, Németország jelenlegi kancellárja.

A Wirecard csodálatos felemelkedése

A Wirecardot 1999-ben alapították München közelében. A vállalkozás eleinte internetes fizetések lebonyolítására szakosodott. Az online kereskedelem korszakának hajnalán még nem sok ilyen vállalkozás létezett, ennek ellenére a Wirecard két éven belül csődközeli helyzetbe került. A vállalkozás 2002-ben zavaros körülmények között cserélt gazdát, majd egy holdingba szervezték, ahol az online fizetések –

elsősorban a szerencsejáték- és pornóüzlethez kapcsolódó tranzakciókról van szó

– mellett a Wirecard kockázatkezeléssel is foglalkozni kezdett.

Többszöri tőkeemeléseket követően a Wirecard a 2000-es évek második felében a nemzetközi piacon is terjeszkedni kezdett, a növekedésnek pedig úgy tűnt, hogy nincs határa: a Csendes-óceáni térség után a cég leányvállalatai Ausztráliában, Dél-Amerikában, sőt, még az Egyesült Államokban is megjelentek. 2019-ben még Angela Merkel is lobbizott azért, hogy az addigra már a DAX-on is jegyzett Wirecard Kínában is megjelenhessen.

Szép sikertörténetnek tűnhet a Wirecard-sztori, de a helyzet az, hogy már a 2010-es évek közepén elkezdte járni az a hír, hogy a cég könyvelésével nincs minden egészen rendben.

A szaksajtó átláthatatlan könyveléssel és részvényár-manipulációval vádolta meg a Wirecardot.

A Financial Times cikksorozata szerint a szingapúri leányvállalat például fiktív ügyfeleket talált ki, hogy bejuthasson a hongkongi piacokra is. A vállalat mindent tagadott.

Példátlan bukás és csőd

A folyamatos vádak ellenére alighanem mindenkit meglepetésként ért, amikor a 2020. június 25-én a Wirecard csődöt jelentett. Egy héttel korábban kiderült, hogy a vállalat könyvvizsgálója,

az Ernst and Young egy 1,9 milliárd eurós (közel 800 milliárd forintos!) hiányra bukkant

a Wirecard könyvelésében – azt pedig senki nem tudta megmondani, hogy ez a pénz mégis hol lehet.

A cég hitelezői erre a hírre érthető módon kétségbe estek – a Wirecard adósságállománya körülbelül négymilliárd dollár volt akkoriban –, a részvények ára pedig meredeken zuhanni kezdett. Így lett a Wirecard az első a DAX-on jegyzett vállalatok történetében, amely csődbe ment.

A Wirecard bukása azonban nem csak a vállalat vezetését hozta rendkívül nehéz helyzetbe. Rögtön felmerült, hogy a könyvvizsgálók mégis hogyan nem látták eddig, hogy a vállalat pénzügyei ennyire zavarosak – majdnem kétmilliárd euró mégsem tűnik csak úgy el egyik napról a másikra –, s persze

a német kormány is nyomás alá került.

Felmerült a kínzó kérdés: miért nem foglalkozott a pénzügyi felügyelet behatóbban a Wirecarddal, amikor már évekkel azelőtt is olvasni lehetett arról, hogy nincs minden rendben a cégnél?

A Merkel-kormány pénzügyminisztere akkoriban nem más volt, mint a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz. A pénzügyi szolgáltatások állami felügyeletét ellátó BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) ugyanis a szövetségi pénzügyminisztérium jogi és szakmai ellenőrzése alatt áll, ennek az intézménynek lett volna a feladata a Wirecard ügyeinek nyomon követése – csakhogy a BaFin ezt láthatóan elmulasztotta. Az intézmény figyelmen kívül hagyta a szaksajtóban megjelent figyelmeztetéseket is, sőt, amikor a pénzügyi szolgáltató 2019-ben beperelte a Financial Times egyik újságíróját,

a BaFin kifejezetten a Wirecard oldalára állt.

Német sajtóértesülések szerint a BaFin a cum-ex-botrányban is sáros, amivel korábban a Mandineren is foglalkoztunk.

 

 

A csütörtökön megkezdődött perben az államügyészség

a pénzügyi beszámolók meghamisításával, a piac manipulációjával, csalással és hűtlen kezeléssel vádolják

a Wirecard vezetését.

A vád szerint a cég szándékosan megtévesztette azokat a kereskedelmi bankokat, amikkel üzleti kapcsolatban állt, miközben fiktív – közel-keleti és ázsiai – ügyfelekkel is kereskedett. A Wirecard vezetése eurómilliárdokat tüntetett így el az évek során.

Olaf Scholz is érintett a botrányban

Az ügy rendkívül komplexitását jól mutatja, hogy a Wirecard egykori vezetői és főkönyvelője ellen benyújtott vádirat maga 474 oldal hosszú. Más kérdés, hogy az egykori nagyfőnökök közül egyelőre csak a már említett Markus Braunt és Stephan von Erffát tudták őrizetbe venni –

üzlettársuk, Jan Marsalek a vállalat csődjét követően nem sokkal Fehéroroszországba menekült,

azóta pedig nem tudták előkeríteni.

Braun és Von Erffa természetesen tagadnak, szerintük a csalásokat nem ők, hanem mások követték el. Hogy ennek az állításnak jogi érvényt tudnak-e szerezni, 2024 előtt várhatóan nem fog kiderülni.

Az is kérdéses még, hogy a Wirecard-ügynek milyen politikai következményei lesznek

– legfőképpen Olaf Scholzra nézve.

A Merkel-kormány hamar kifarolt a Wirecard mögül, amint a kártyavár dőlni kezdett, azt pedig mind az egykori kancellár, mind pedig Scholz tagadják, hogy felelősek lennének a történtekért. Scholz kancellári renoméjának mindenesetre biztosan nem tesz jót, hogy a neve a Wirecard- és a cum-ex-üggyel is kapcsolatba került – előbbi esetben ráadásul arra is jó esély van, hogy a jelenlegi kormányfő nem csak afféle csendestárs volt.

 

A nyitóképen: a Wirecard székháza. Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2022. december 09. 06:29
És. . . Ezek osztják az észt a korrupcióról!
Palatin
2022. december 08. 19:58
A németek bármit csinálhatnak, ök egyszerüen nem tudnak nem-jogállam lenni. Ott ma Hitler is egy kristálytiszta demokrata lenne. Az egész uniónak nagyon kezd KGST-szaga lenni. De a németek vezette KGST azért lesz rosszabb annál, mint amit a szovjetek csináltak, mert a németek, - az ö mércéjük szerint -, mindent tökéletesen akarnak csinálni. Sztálin nem volt egy finom gyerek, de neki nem jutott volna eszébe olyan halálgyárakat létesíteni, ahol az embereket futószalagon szállították a Ciklon-B fürdöbe, majd onnan a hamvasztásra. Deutsche Spitzentechnologie halt... Felkészülhetünk arra, hogy az európai nemzetek azon részét, amelyeket ök nem tartanak "lebenswert"-nek, azok úgy be lesznek olvasztva, mint a kohóban az ócskavas. Ez lesz az új "Endlösung", ök ma sem forgatnak mást a fejükben, mint Hitler alatt: Egy Európa német vezetés és megnyomorítás alatt. Az amcsik ezt eddig nem nézték volna jó szemmel, de a jövöben ez ellen nekik sem lesz kifogásuk, mert ök is egy egybesült Európát akarnak, aminek a vezetöje természetesen az ö vazallusuk, Németország. ÍGY LESZ, HACSAK NEM TESZÜNK EZ ELLEN, MI KÖZÉPEURÓPAIAK, AKIK MÁR IGAZÁN MEGTANULHATTUK VOLNA, HOGY A NÉMETEK OLDALÁN CSAK VESZÍTENI LEHET. Az oroszok jól felpofoztak bennünket, amiért megtámadtuk öket, aztán békén hagytak. A németek viszont soha nem fognak bennünket békén hagyni. A Nyugat mindig is más népek kifosztásán, gyarmatosításán tollasodott meg. Ezt akarják folytatni, erröl szól az unió.
olajfa1
2022. december 08. 19:11
A pappír mindent elbír! MÉG A LEGNAGYOBB HAZUGSÁGOT IS! A német korrektség a "liberalizmus" vezetése alatt inkorektséggé változott!!! ÉS ERRE MÉG "BÜSZKÉK IS A LIBERÁLISOK"... HOGY MÉG EZT IS MEGTEHETIK!!!.. Ilyenneé változott Németország meg a német gazdaság meg a német mentalitás! LIBERÁLIS LETT! SZABAD MIBDEN TÖRVÉNYTELENSÉG! MERT "LIBERÁLISOK"!!!...
Lajoss
2022. december 08. 18:50
26 éves csúcson a magyar infláció..köszi,fidesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!