„Védjétek meg gyermekeinket” – életvédők tüntettek az abortuszszabályozás lazítása ellen Máltán

2022. december 04. 20:58

Több ezren vonultak a szabályok enyhítése ellen tiltakozók.

2022. december 04. 20:58
null

A hétvégén nagyszabású tüntetést tartottak Máltán, miután a kormány ismertette terveit, miszerint enyhítenének az amúgy híresen szigorú abortuszszabályokon. 

A Marie Louise Coleiro Preca egykori balközép elnök vezette, évek óta nem tapasztalt nagyságú megmozduláson a szigetország katolikus püspöke és a konzervatív ellenzék vezetője is részt vett. A tiltakozók egy magzat kinagyított képét is kiállították a miniszterelnöki hivatal épülete elé.

Azért vagyunk itt, hogy a meg nem született gyermek hangja legyünk

– mondta a megmozduláson felszólaló, Maria Formosa.

A 19 éves egyetemi diák szerint az abortusszal élet veszik el mindig. A tüntetők közül sokan transzparenseket tartottak fel, amelyeken egyebek között

„Tartsátok Máltán kívül az abortuszokat” és „Védjétek meg gyermekeinket”

 feliratok voltak olvashatók, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy

„Nem az abortuszra, igen az életre”.

A legszigorúbbak a szabályok

A hagyományosan katolikus Málta az Európai Unió egyetlen tagországa, amely semmilyen körülmények között, így akkor sem teszi lehetővé a terhesség művi megszakítását, ha az anya élete, vagy egészsége veszélyben lenne. A múlt héten Chris Fearne egészségügyi miniszter olyan törvénymódosítást terjesztett be a parlamentben, ami elejét venné annak, hogy az orvosokat négy év szabadságvesztéssel sújtsák, ha súlyos egészségügyi panaszokkal szenvedő nőnek nyújtott beavatkozásuk következtében megszakítanak egy terhességet.

Mindazonáltal eddig egyetlen orvost sem vontak felelősségre ilyen vádakkal a szigetországban. A jobbközép ellenzék, a nagy befolyással rendelkező katolikus egyház és egyes civilszervezetek egyaránt szükségtelennek minősítették a törvénymódosítást, amely szerintük megnyitná az utat az abortusz teljes legalizálása előtt, amit egyébként a balközép kormányzó Munkáspárt tagad.

Robert Abela miniszterelnök kormánya kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban, és bár a képviselők soraiban nem lehetett ellenkezést hallani, felmérések azt mutatják, hogy jelentős többség ellenzi az abortusz legalizálását, különösen az idősebb korosztályok körében. A máltai vezetés eddig nem nyilatkozott a tüntetések ügyében. Az abortuszra vonatkozó máltai törvények megváltoztatásának igénye azt követően jelentkezett, hogy egy amerikai turistának,

Andrea Prudentének júniusban megtagadták a terhesség művi megszakítását.

Orvosai szerint veszélyben forgott az élete, és ezért végül Spanyolországba szállították, ahol elvégezték az életmentő beavatkozást. Prudente később beperelte a máltai kormányt, s felszólította a bíróságokat, hogy nyilvánítsák az emberi jogok megsértésének az abortusz minden körülmények között történő tilalmát. Az ügy egyelőre még nem került bíróság elé.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. december 06. 16:34
"ami kihathat az anyaszervezetre" Tehát fogalmad sincs róla. Blöff volt az érved.
budapesti
2022. december 06. 12:41
"nem fenyegeti az anya egészségét" Leírnád, a magzat mely genetikai rendellenessége fenyegeti az anyát?
dezilluzionista
2022. december 05. 16:36
Képmutatók.
budapesti
2022. december 05. 12:27
A konkrét ügy, ami az egész mögött van, annyi volt, hogy Máltán egy amerikai turistanőnél túl korán, a születendő gyermeke 16 hetes korában megindult a szülés - ami, ha véget ér, kései vetélés lett volna. De mivel a magzatnak még volt szívhangja, ezért az orvosok nem akarták meggyorsítani a halálát azzal, hogy mesterségesen eltávolítják az anyaméhből. A szívhangot folyamatosan lehet monitorozni, azt hiszem. Ezért szerintem nem fenyegetett annak a valós veszélye, hogy huzamosabb időn át legyen halottként a gyermeke az anya testében - így az sem, hogy emiatt mérgezés fenyegesse (vagyis "életveszélyben legyen"). Viszont egy abortuszpárti nőgyógyász és egy abortuszpárti ügyvéd mindjárt ott termett és elkezdték kavarni az ügyet. Aztán rákattantak az abortuszpárti ballib újságírók is... https://www.euronews.com/2022/06/23/barbaric-maltas-abortion-law-threatens-us-womans-life-say-doctors
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!