Leesik az álla a lengyel Lidl áraitól, és ez nem a magyar áfakulcs miatt van

2022. december 06. 11:22

Kiderült: a lengyel Lidl boltok polcain sokkal több a lengyel termék, mint itthon a hazai.

2022. december 06. 11:22
null

Lengyelországban, egészen pontosan Zakopanéban járt a Világgazdaság újságírója, ahol a cikk tanulsága szerint több magyar turistával is találkozott.

Ezek a termékek olcsóbbak a lengyel Lidl-ben

Mint a cikk tájékoztat, a legszembetűnőbb különbséget a hazai Lidlben 700 forintért kapható Pilos Edam sajtnál találták, amely 5 zlotyba, azaz (87 forintos árfolyamon számolva) mintegy 430 forintba került. Hasonló árakkal találkoztak a margarinoknál, amelyek itthon szintén 800-900 forintos sávban kaphatók. Mint írták:

1 kiló csirkeszárny 1131 forintba, a vöröshagyma 348 forintba, a szeletelt sertéskaraj pedig 957 forintba került kilónként.

A csirkemellből többféle is volt a pultban, a 40 zlotys, 3500 forintos mellett 20 zlotyért, tehát 1700-1800 forintért is vásárolhattak volna.

A Világgazdaság cikkében ugyanakkor aláhúzta: jól látható volt a lengyel Lidl termékkínálatában, hogy sokkal több a lengyel termék, mint az itthoni áruházakban a magyar. 

A portál teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / AFP. Illusztráció.

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2022. december 06. 19:00
nem kellett volna külföldi kézbe adni a teljes magyar feldolgozóipart és a kereskedelmi láncikat! és akkor nem kéne külföldről valutáért importálni azt, amit itthon is elő tudnánk állítani igen jó minőségben! hát ezért drágább minden. ki az országból a külföldi áruházláncokkal, mert csak a saját lebutított termékeiket hozzák ide extra áron!
Kybon
2022. december 06. 17:56
"az egyetlen üdítő a Freeway, amiben nincs mesterséges édesítőszer. A gyümöcscukor meg édesebb a répacukornál" - Na, a Freeway jó Lidl-példa! A kóla, aminek nincs íze. Néha leellenőrzöm egy-egy dobozzal, és ehhez képest még az Aldi River-je is sokkal jobb... (Azt azért hozzá kell tenni, az olcsóság miatt a "cukor" -felirat sem biztosan cukorrépa-eredetet jelent - legyen az bármelyik bolt). - A "gyümöcscukor" - kifejezés meg egy vicc. És épp ez a baj vele, egyrészt (szempont, hogy azt a kukoricát hol és hogyan termelik, és a folyamatból mi marad benne). Másrészt baj az is, hogy a vele készített bármi ízetlen, illetve víz és pillecukor - jellegek dominálnak.
polárüveg
2022. december 06. 16:50
Erről van szó: a szuverenitás lelke a kiskereskedelemben és a nagykereskedelem én is él. Addig nem lesz sikeres az infláció elleni harc, amíg a hazai termelés nem lesz megfelelően védve, mint pl. Ausztriában. Ott addig külföldi áru nem rakható ki, amíg nem bizonyítja, hogy a tartományában, másodjára Ausztriában nem kapott. És akkor ott van még az azonos polc, meg az azonos ár szabálya. Ilyen védelemmel a hazai termelőket nem lehet kicsinálni, mint nálunk az almúlt 20 évben. Titkos hadjárat folyt a magyar termelők ellen polcpénzzel, fizetési határidővel, magas kamattal, marketing hozzájárulással, az osztrákénál többször szigorú hatósági engedélyeztetéssel, stb. Arról is szót ejthetnének a hazai multikereskedők, hogyan lehetséges, hogy azokban az országokban, ahol a magyar fizetés többszörösét keresik, ott olcsóbb és jobb beltartalmú ugyanaz az áru, mint nálunk. Válaszom: amíg gyarmatnak tekintik Magyarországot, addig bármit megtesznek. Van mit még tennie a magyar kormányoknak.
Nabakker
2022. december 06. 15:25
Nekem a gatyám esik le a magyar áraktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!