Lengyel lap: A magyarok holtponton, de Ukrajna pénzt kap az EU-tól

2022. december 13. 09:02

„Közismert tény, hogy az orosz ügynökök is szabad kezet kapnak Magyarországon” – olvasható a Rzeczpospolitában.

2022. december 13. 09:02
null

Az ukrajnai háború volt a fő témája a hétfői brüsszeli tanácskozásoknak – írja a Rzeczpospolita. Az EU már októberben 3,1 milliárd euróra emelte Ukrajna felfegyverzéséhez nyújtott támogatását, és mindössze 5,7 milliárd eurót különített el a 2021–27-es időszakra, így ez a pénz hamarosan elfogy. Ezért a miniszterek politikai szinten megállapodtak abban, hogy 2023-ban két milliárd euróval növelik a rendelkezésre álló pénzösszeget – olvasható a lapban.

„Úgy döntöttünk, hogy a jövőben, ha úgy adódik, további 3,5 milliárd euróval lehet megemelni a finanszírozási plafont, ami az Alap eredeti összegének megkétszerezését jelentené” – mondta Josep Borell, az EU külügyi főképviselője. Kijev egyik fő fegyverszállítója, így az uniós támogatások fő kedvezményezettje Lengyelország, amely nem hivatalos információk szerint október végéig összesen 1,8 milliárd euró értékben támogatta Kijevet.

A beszámoló szerint az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb döntések esetében Magyarország a „konstruktív tartózkodási elvét" alkalmazza – nem vesz részt a szavazásban, hogy ne sértse meg az összes uniós ország konszenzus követelményét.

Budapest azonban továbbra is blokkolja a Kijevnek nyújtott új pénzügyi támogatás eredeti tervét, amely 2023-ban 18 milliárd eurót tesz majd ki – írta korábban hétfő este a lap, viszont azóta kiderült: megszületett a megállapodás a két fél között.

„Ismeretes, hogy Orbán Viktor szoros kapcsolatban van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és már sokszor blokkolta az uniós szankciókat, továbbá közismert tény az is, hogy az orosz ügynökök is szabad kezet kapnak Magyarországon” – olvasható a Rzeczpospolitában.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. december 13. 18:08
Ürgebőrbe varva???!!! Mert úgy már érthető,Sorosszopó zsidaja!
KBA98
2022. december 13. 16:32
A lengyeleknél a józan ész már nem opció!
machet
2022. december 13. 16:15
Az is közismert tény hogy azt a jenki birodalmat szopjátok aki a háborút kitervelte és működteti a háttérből ugye?
Dezsőke
2022. december 13. 15:44
békét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!