Módosíthatják a Magyarország és Oroszország közötti gázvásárlási megállapodást a gázársapka miatt

2022. december 13. 19:32

A magyar diplomácia vezetője hétfőn Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel beszélt telefonon.

2022. december 13. 19:32
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, kedden az energiaminiszterek tanácsának ülésén tárgyaltak a gázársapka bevezetéséről, de mint arról Szijjártó Péter beszámolt, a részletekről egyelőre nincs megállapodás.

A külgazdasági és külüyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy hogy előző nap telefonon beszélt Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel, aki „nyitottságát fejezte ki” a két ország közötti hosszú távú gázvásárlási megállapodás módosítására, amennyiben ezt az ársapka bevezetése szükségessé teszi.

– hangoztatta.

Szijjártó Péter: Nincs végleges megállapodás a gázársapka részleteiről

Kedden a kora esti órákban Brüsszelben tartott sajtótjékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy délelőtt 10 órakor kezdődött az energiaminiszterek tanácsának ülése, amelyen egyetlen napirendi pont, a gázársapka szerepelt. Szijjártó hozzátette, hogy a terv az volt, hogy az ülést 13 órára befejezik, ehhez képest este hat órakor is ugyanott tartanak, mint mikor leültek tárgyalni.

Majd hozzáfűzte: hazánk ellátásbiztonsága a hosszú távú szerződéseken alapul,

ezért rendkívül fontos, hogy ezeket módosítani lehessen. „Ez volt a kritikus fontosságú kérdés számunkra a mai napon, ezt el is tudtuk érni” – mondta Szijjártó Péter. 

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
O5-1-A
2022. december 14. 19:44
Rohadtul nem érdekel hogy orosz gáz, a lényeg az hogy van
Alternativ valóság
2022. december 14. 07:19
Sőt, a szakértő szerint a magyar szabályozás – a rezsiemelés utáni is – nem a fogyasztót, hanem a fogyasztási helyet veszi figyelembe. Vagyis nem az emberre, hanem a gázórára van tekintettel, ami számos társadalmi igazságtalanságra vezethet – például a kisnyugdíjasok egy nagyobb lakás kifűtésekor többet fizethetnek a gázért, mint egy modern technológiával épült házban élő multimilliomos.
Alternativ valóság
2022. december 14. 07:16
A 747 forintos „lakossági piaci” gázár és a 70,10 forintos „lakossági piaci” áramdíj tulajdonképpen „fából vaskarika” – mondta Holoda Attila, aki a második Orbán-kormányban helyettes államtitkárként az energetikai területért is felelt. Hiszen az ár vagy „lakossági” vagy „piaci” – hiszen a világon sehol sem engedik rá a tőzsdei árfolyamváltozásokat közvetlenül a lakosságra. Ennek alapja sem lenne szerinte, hiszen az MVM, a jelenlegi egyetemes (lakossági) áram- és gázszolgáltató sem a tőzsdén vásárolja a magyar háztartások által felhasznált energiát vagy energiahordozókat, hanem hosszabb-rövidebb távú szerződésekben előre köt le bizonyos mennyiségeket meghatározott, a tőzsdeinél sokkal kedvezőbb áron. Ahogyan most Szíjjártó is megerősítette. Falfirkának igaza van, át vagytok verve!
Alternativ valóság
2022. december 14. 07:08
Kanmacskam idézt márazt a részt, ahol le van írva hogy odaadja a zeu a támogatást! Abban egyeztek meg hogy odaadják, HA teljesül még vagy 27 feltétel, amiket MAJD megvizsgálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!