Nem változtat az Európai Bizottság: továbbra is visszatartanák a Magyarországnak járó pénzeket

2022. december 09. 19:47

A vita így most az EU-tagállamokat képviselő Európai Tanács elé kerül.

2022. december 09. 19:47
null

Mint arról a Mandiner is írt, a keddi Ecofin vitán került sor arra, hogy megvitassák többek között Magyarország helyreállítási alapjának jóváhagyását, a jogállamisági eljárás lezárását és a 7,5 milliárd euró befagyasztását, a jogállamisági eljárás ügyében a tagállamok pedig abban maradtak, hogy felkérik az Európai Bizottságot egy új javaslat elkészítésére.

Ám mint arról most a Világgazdaság beszámolt:

Az Európai Bizottság nem változtat korábbi javaslatán,  uniós költségvetésből minket illető pénzek 65 százalékát – mintegy 7,5 milliárd eurót – függesztenének fel”.

Mint a lap írja: Franciaország és Németország arra törekszik, hogy a bizottság csökkentse a Magyarországnak járó uniós források befagyasztott részét. Szerintük a 7,5 milliárd euró felfüggesztése túl sok, mivel Magyarország időközben tucatnyi reformot hajtott végre. A pénteken közzétett dokumentumban azonban a bizottság részletes táblázatot készített, ami szerint nem történt változás a bizottság értékelésében a korábbi elemzésben felvázolt aggályok szinte mindegyikével kapcsolatban.

Az ellentmondásos vita így most az EU-tagállamokat képviselő tanács elé kerül. A tisztségviselőknek december 19-ig kell dönteniük arról, hogy jóváhagyják, felülvizsgálják, elutasítják vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyják a bizottság ajánlását.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

***

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. december 10. 17:42
Az EU már régen elsikkasztotta a pénzünket. Már régen bírósághoz kellett volna fordulnunk a nekünk járó helyreállítási pénz miatt, hiszen aláírtuk a közös hitel felvételét. Sorra derülnek ki az EU politikusainak korrupciós, pénzügyi botrányai, közben minket vegzálnak. Csak a lengyelek és mi nem kaptuk meg a pénzt. Közösen kellene bírósághoz fordulnunk.
norbert1970
2022. december 10. 15:05
Demokratikus Ukrajnáéhoz hasonló jogrendszert kell kialakítani ,mert oda dől az EU pénz. Az ellenzék betiltásával kell kezdeni.Csak vicc volt mint a magyar ellenzék is az .
lendvaiildiko
2022. december 10. 09:09
Ilyet csinált Brezsnyev, vagy Andropov? Én nem emlékszem rá. Azért haragudtak, ja valaki ki akart szállni a buliból lásd 56 & 68, de ilyen melyre, mint a zeu egyszer sem süllyedtek.
Vallasz Vilmos
2022. december 10. 08:53
Minden uniós állampolgár számára félelmet keltő kellene, hogy legyen a hír, hogy pénzeket vonnak meg tagállamtól mondva csinált indoklással. Amitől viszont halálfélelme kellene, hogy legyen minden uniós állampolgárnak, az az, hogy egy vétót, amelyet valószínűleg az unió "alkotmánya", ami persze nincsen, tudom jól szabályoz. Ezt az alaptörvényt akarják egyszerűen kikerülni, illegális módon felrúgni a szabályokat. Mi lesz a következő lépés egy engedetlen állammal szemben? Meddig mennek el? Betelepítenek embereket, kémeket az országba? Elveszik a területeinket? Idegen katonaságot kell megtűrnünk? Mi a következő lépés? Az, hogy adósságba kényszerítenek éppen csak 30 éve lábadozó népet már magában erkölcstelen, minden morális elv ellen megy. Az USA egyszerűen csak rá akarja tenni a kezét az ukrán és az orosz természeti kincsekre, javakra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!