Moldova beperelheti a Gazpromot

2022. november 08. 12:55

Csökkentek a gázszállítások, pert fontolgat a moldáv állam.

2022. november 08. 12:55
null

Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes közölte: a moldovai kormány azt fontolgatja, hogy bepereli a Gazprom orosz állami energiavállalatot a földgázszállítmányok jelentős csökkentése miatt

Az orosz energiától függő volt szovjet tagköztársaságba negyven százalékkal kevesebb földgáz érkezik a Gazpromtól, ami miatt Moldova csak nehézkesen tudja ellátni 2,5 milliós lakosságát villanyárammal. 

Jogászok mérlegelik, hogy a szerződés be nem tartása miatt lehet-e szankciókat kivetni Oroszországra”

– mondta el Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes a PRO-TV tévécsatornának hétfő este. Hozzátette: a lehetőségek körvonalazódása után eldöntik, hogy milyen irányba tegyenek lépést. Moldova olyan szerződést kötött a Gazprommal, amely a gáz és az olaj esedékes piaci árának függvényében hónapról hónapra változik. Kisinyov elítélte Oroszország ukrajnai háborúját.

(MTI)

Nyitóképen: Kisinyov. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. november 08. 18:17
Mi a megjelölt választott bíróság? Moszkvai kerületi?
madar299
2022. november 08. 17:12
A bolha tükörbe nézett és megállapította , hogy milyen szép és nagy is azaz elefánt, akit Ő a tükörben lát.
elfújta az ellenszél
2022. november 08. 14:35
Volt már erről egy viszonylag tárgyilagosabb írás is a Mandin a Kohánmatyitól Moldova visszamenőleg tartozik a Gazpromnak nagy összeggel. Most félig-meddig könyöradományként kapja a gázt piaci ár alatt, viszont előre (kéne) fizetnie. Gyakorlatilag az ársapka-mechanizmus kísérleti műhelye pillanatnyilag Moldova, tehát ő diktálná hogy mennyit hajlandó fizetni a gázért, hogyha hajlandó fizetni egyáltalán Valójában mind az oroszokat, mind az EU-t zsarolni akarják a kelet-románok, utóbbit talán nagyobb sikerrel
nempolitizálok
2022. november 08. 14:03
Pár hónapja még nem kellett nekik az orosz gáz. Nem is fizettek érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!