Borrell beismerte: Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút

2022. november 14. 20:21

Ez annak fényében érdekes, hogy a nemzetközi és hazai baloldal hónapok óta a szankciók hatékonyságát kommunikálja.

2022. november 14. 20:21
null

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút,

de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn – mondta Borrell. A külügyminiszterek megvitatták, hogy az unió a továbbiakban milyen mértékben támogassa Ukrajnát katonailag. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek, ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad.    

Borrell hangsúlyozta továbbá, hogy közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek. „Eszerint továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának” – jelentette ki.    

Közölte, hogy

rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról,

amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával. Felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai kudarcainak kompenzálására az ukrán nép szenvedését akarja növelni azáltal, hogy a tél közeledtével az energiaellátási infrastruktúrát veszi célba, így milliók maradnak áram és fűtés nélkül az országban.

Szijjártó: Itt az ideje az európai szankciós politika felülvizsgálatának

Egyes európai uniós politikusok már arról beszélnek, hogy az Oroszország elleni szankcióknak nem az ukrajnai háború lezárása volt a céljuk, ami azt bizonyítja, hogy ezek az intézkedések nem működnek, így itt lenne az idő a felülvizsgálatukra – közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban megdöbbenését fejezte ki, mondván, hogy

Miután egyes kollégák megkérdőjelezték, hogy a szankciókhoz társított cél, hogy a háború Ukrajnában véget érjen, akkor mégis mi a cél, miért csináltuk? – tette fel a kérdést, „nagy adag képmutatást” emlegetve.

„Az a tény, hogy egyes kollégák most már elvitatják ezt a célkitűzést, azt bizonyítja, hogy a szankciók bizony nem működnek” – fogalmazott, aláhúzva, hogy ideje az intézkedések felülvizsgálatának.

(MTI)

Nyitókép: AFP

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kegyes urunk Karolus
2022. november 15. 07:46
Utólag miért okoskodsz, te fasz? Csak a vak nem látta, hogy a szankció Európa tönkretételéről szól.
Reszelő Aladár
2022. november 15. 07:13
Tehát a szankciók működnek. Minél több van belőlük, annál rosszabb az ukránoknak.
6.sztrovacsek
2022. november 15. 07:10
"Borrell beismerte: Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút" Hagyjuk a mószert fiúk! Ezt nem kellett BEISMERNI, mivel az EU-ban soha senki nem is állította hogy a szankciók fogják megállítani a háborút. Ezt a magyar kormány verte a hívek fejébe, egyéb baromságokkal együtt. Az EU csupán azt állította, hogy a szankciók meggyengítik az orosz gazdaságot - ez meg is történt - és ez több más tényezővel együtt segíti a háború mielőbbi megállítását.
fado
2022. november 15. 05:55
Brüsszel emberiség elleni bűncselekményeket követett el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!