„Menj vissza Afrikába” – Rasszista bekiabálás miatt felfüggesztették a vitát a francia nemzetgyűlésben

2022. november 03. 20:43

A képviselők elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”.

2022. november 03. 20:43
null

Rasszista bekiabálás miatt csütörtökön felfüggesztette a francia nemzetgyűlésben az elnök az azonnali kérdések óráját, miután a jelenet hangos felháborodást váltott ki a képviselők többsége részéről.

Miközben az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik kongói származású feketebőrű képviselője, Carlos Martens Bilongo a kormányt kérdezte az illegális bevándorlás kezeléséről, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés padsoraiból Grégoire de Fournas

A képviselők hangos elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát „az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel”. A vita berekesztése nagyon ritka a francia alsóházban.    

A képviselők közötti szócsata ezt követően a nemzetgyűlés folyosóján folytatódott, miután Marine Le Pen pártjának képviselői azt állították, hogy képviselőtársuk nem a feketebőrű kollégájának üzente, hogy

menjen vissza Afrikába, hanem a migránsokat szállító hajókról beszélt. 

 „Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én” – mondta újságíróknak Grégoire de Fournas. Carlos Martens Bilongo arra emlékeztetett a kamerák előtt, hogy Franciaországban született, és „nagyon szomorúnak” nevezte magát a történtek miatt.    

A házelnök a France2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: ő azt hallotta bekiabálni, hogy "Menj vissza Afrikába!" „A rasszizmusnak nincs helye a demokráciánkban” – mondta a sajtónak Élisabeth Borne miniszterelnök, aki a teremben tartózkodott a vita alatt. Szerinte a nemzetgyűlésnek „természetesen” szankciókat kell foganatosítania a bekiabáló szuverenista jobboldali képviselő ellen. Az alsóház illetékes bizottsága péntek délután ül össze, hogy döntsön a következményekről. Az Engedetlen Franciaország Grégoire de Fournas több havi kitiltását kéri a nemzetgyűlésből.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsoel
2022. november 04. 10:58
Most mi van? A tények makacs dolgok.
Káj-Ármin
2022. november 04. 10:38
Sosem értettem, hogy mért rasszista az, aki nem akarja, hogy hazáját tömegesen ellepjék más kultúrájú, idegen elemek. Az, hogy pl. egy magyar embernek "sokkot" okoz, ha végig megy a Gare de l'Est-től az Eiffel-toronyig, és csupa arabot, négert meg ki tudja milyen bevándorlót lát az utcán, nehogy már rasszizmus legyen. Vagy, hogy egy nyugati válogatott foci csapatban alig akad fehér ember... Akik erre rasszizmus kiáltanak, nem különbek annál az állatnál, aki agyba-főbe üti a gyerekét, és ordít vele, ha az védekezni mer! Nyugat-Európát alig négy-öt évtized alatt szó szerint megszállták a bevándorlók, és gyakorlatilag még két-három évtized és abszolút kisebbségben lesznek a helyi, fehér "őslakók". Ezt rosszallni rasszizmus? Kérdem én, a néger nem rasszista, amikor a fehér ember földjét választja Afrika helyett? Az nem egyértelmű ítélet a néger életformáról, kultúráról? Egyébként a bevándorlás, pont úgy, mint egy csomó minden, mértékletesen tényleg lehet jó, és gazdagíthat egy országot, de ha túlzásba viszik méreg!!! Ami jelenleg Európában e tekintetben zajlik, az pedig minden csak nem mértékletes...
Tikkadt Szöcske
2022. november 04. 09:09
"Menj vissza Afrikába!” Ójaj, a térdeplés elég lesz ezt a csorbát kiköszörülni? Vagy jöjjön inkább a fejenállás?
Kormánypárti1
2022. november 04. 08:33
"Nagy uram! Egy szaracén" https://www.youtube.com/watch?v=wXj--f1bzpU Olyan aranyos, amikor a fejlett nyugatnak, kiváltképp a magasan kulturált franciáknak kilátszik az alsó tudattalanja. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!