Obama: Fennáll a veszélye, hogy az orosz-ukrán konfliktus átfordul egy orosz-amerikai/NATO konfliktusba

2022. október 18. 09:10

A volt amerikai elnök világos határvonalakat húzna az ukrajnai háború kapcsán, és fontosnak tartja, hogy jobb legyen a kommunikáció a Fehér Ház és a Kreml között.

2022. október 18. 09:10
null

A Pod Save America nevű podcastműsornak adott nagyinterjút Barack Obama korábbi amerikai elnök. A politikus sokféle témáról beszélt, többek között az amerikai progresszív radikálisok túlzásait is elítélte, és a hétköznapi emberek világától elszakadt elitizmus elkerülésére intette a Demokrata Pártot.

Obama emellett az ukrajnai háborúról is kifejtette a nézeteit. „Rendkívüli, amit az ukrán emberek elértek, és ez nem csak a katonák bátorságára, hanem az egész nemzetre vonatkozik, amely mozgósította magát a rendkívüli helyzetben és óriási áldozatokat hoz.”

A volt amerikai elnök szerint Zelenszkij is felnőtt a kihíváshoz,

Kifejtette: „Nem a mi dolgunk megmondani az ukránoknak, hogy meddig harcoljanak, meddig menjenek el, milyen kompromisszumokat kössenek. Ez rajtuk áll. Nekünk, mint szövetségeseinknek, az a fontos, hogy támogassuk őket pénzügyileg, katonailag és a hírszerzéssel.”

Barack Obama hozzátette: „Nekünk ugyanakkor világosan és őszintén kell beszélnünk velük arról, mit tehetünk meg és mit nem. Vannak határvonalak, amikről döntenünk kell az Egyesült Államok és a NATO részéről:

A volt elnök azt mondja: most már magánemberként nem jut hozzá a hírszerzési információkhoz, így nem akarja megmondani, hol vannak a határvonalak; de arra figyelmeztet, hogy amikor a fegyverszállításról döntenek, akkor

megfontoltan kell végiggondolni, hogy hol végződik a védelem és hol kezdődik a támadás.

Obama így folytatja: „Ami miatt a legjobban aggódom, az a Fehér Ház és a Kreml közötti kommunikációs kapcsolatok állapota, amik rég nem voltak ilyen gyengék. Még a hidegháború legrosszabb időszakaiban is megvolt a képesség arra, hogy felvegyék a telefont és diplomáciai úton küldjenek jelzéseket. Nagyon sok minden elromlott, és nem gondolom, hogy ez a mi kormányzatunk hibája.”

A volt amerikai elnök hozzáteszi: a mostani orosz rezsim minden korábbinál centralizáltabb, elszigeteltebb és elzárkózóbb. „Azt hiszem, Putyin annyira magához vette a döntéshozatalt, amilyent a szovjet korszak óta nem láttunk, ami veszélyekhez vezet. Megoldásokat kellene találnunk ahhoz, hogy a kommunikációnkat újra kiépítsük, ez szerintem fontos.”

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Barack Obama 2016-ban (Fotó: AFP / Sputnik / Alexei Druzhinin)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lanter
2022. október 19. 06:42
Nincs rossz amerikai nép,ilyen nincs!! csak rohadék, oda befészkelt háttérhatalmi fulltőkés elit a csatlósaival és ugye eu vezetőkkel... Mindent megvettek a légdollárral. A világirányítást akarják,MINDENÁRON az se baj ha atommal,így a népesség csökkentés is megoldva. A kevés megmaradt meg kiszolgáló lesz. Ezután soha nem engedik majd a föld népességét nem kézben tartható létszám fölé nőni. THE GREAT RESET
KBA98
2022. október 18. 16:21
egy biztos, hogy amihez a nagy USA hozzá nyúl abból semmi sem marad - ergo szarrá válik
lolek
2022. október 18. 16:17
Kezdettől fogva orosz-amerikai ellentétről van szó, ami nem most kezdődött az ukránok elleni háborúval.
Palmoilfree
2022. október 18. 14:23
Obama kartárs is látta a pöcszongora előadást. De szerinte már kinőtte. Botrány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!