Nekiment Obama a progresszív radikálisoknak

2022. október 17. 12:56

Nem várt helyről kapott kritikát az eltörléskultúra és a woke aktivizmus: Barack Obama figyelmeztet a progresszív túlkapásokra, miközben önkritikusan elemzi a demokraták elitizmusát.

2022. október 17. 12:56
null

A Pod Save America nevű podcastműsornak adott nagyinterjút Barack Obama korábbi amerikai elnök.

A demokrata politikus a közelgő amerikai félidős választás kapcsán fejtette ki nézeteit a dolgok állásáról. A beszélgetés során hozta szóba a műsorvezető azt, hogy a New York Times a minap lehozta Barack Obama egy eddig nem publikált, jogi egyetemi évek alatt írt, 250 oldalas tanulmányát.

Mint a műsorvezető elmondta, Obama évtizedekkel ezelőtti tanulmányából azt írta, hogy a demokratáknak nem faji alapon, hanem a társadalmi osztályokat célozva kellene meghatározniuk politikáikat annak érdekében, hogy tartós többséget építsenek a társadalomban.

Obama erre úgy reagált: elismeri a Me Too és a Black Lives Matter mozgalmak kultúraváltoztató és szerinte pozitív erejét; ugyanakkor

ahhoz, hogy a demokraták tartós többséget tudjanak felépíteni, akkor mindenkihez tudni kell szólni.

„Mindenkihez a közös érdekeiket figyelembe véve kell szólnunk, és ez szerintem az alapvető egyenlő bánásmód és fair hozzáállás. Ez összhangban van a progresszív társadalmi és gazdasági célokkal egyaránt.”

A volt elnök úgy látja: „A gond ott van, ha azt próbáljuk sugallni, hogy egyes társadalmi csoportoknak a történelmi hátterük miatt a többi csoporttól eltérő státuszuk van; vagy ha azért szidalmazunk másokat, mert nem pontosan a legmegfelelőbb szavakat használják. Ha az identitáspolitika lesz a legfontosabb nézőponttá, amin keresztül a politikai kihívásokat vizsgáljuk.”

Obama szerint ez azért gond, mert akkor nagyon sok átlagember fogja azt mondani, hogy nem az ő gondjaikról, nem a gyerekeik kilátásairól beszélnek. „Olyan érzés ez, mint amikor kizárnak egy párbeszédből, nem pedig bevonnak abba. És erre mindannyiunknak oda kell figyelnünk és óvatosnak kell lennünk” – üzeni Obama, aki szerint

a legtöbb ember nem kedveli a kioktatást, és ez a jelenség problémát okoz az amerikai demokraták számára.

Barack Obama úgy látja: a republikánusok és a konzervatív média „okosan megtalálták a túltolt eltörléskultúra (cancel culture) legbotrányosabb példáit”, és úgy állítják be őket, mintha azok lennének a Demokrata Párt álláspontjai.

„Az általuk nap mint nap eladott üzenet az: ezek a part menti liberálisok lenéznek titeket és azt gondolják, hülyék vagytok. És bármit is mondanak, csak azért teszik, hogy titeket lent, magukat pedig felül tartsák” – vélekedik a republikánusok üzeneteiről a demokrata politikus.

Obama úgy látja, a demokrata politikusoknak úgy kell fellépniük, hogy az emberek úgy érezzék, van közük egymáshoz, mert ezen a téren a demokratáknak valóban vannak problémáik.

– fogalmaz Obama.

„Az emberek nem így gondolkodnak az ügyekről. A hétköznapi életük mentén gondolkodnak róluk. Mit mond a politika, mennyire releváns azokban az ügyekben, amik nekem a legfontosabbak? A családom, a gyerekeim, a munkámmal kapcsolatos elégedettségem, a kikapcsolódásom mikéntje.”

A volt elnök arra figyelmeztet: a demokraták sokszor tűnnek olyannak, mint akik állandóan az embereket akarják fegyelmezni és nevelni, miközben az élet zavaros, és bármelyikünk mondhat vagy csinálhat valami rosszat, hibásat.

 

Fotó: Mandel NGAN / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik