Reuters: Az iráni kurd városokban tüzelnek a tüntetőkre

2022. október 08. 16:12

Jogvédők szerint több mint 150 embert öltek meg, több százan megsebesültek és több ezer embert tartóztattak le a biztonsági erők a tüntetések miatt.

2022. október 08. 16:12
null

Egy iráni emberi jogi csoport, a Hengaw szerint szombaton az iráni biztonsági erők tüntetőkre lőttek két kurd városban Szanandajban és Szakkézben, a rohamrendőrök könnygázt is bevetettek – számol be a Reuters.

A sokak által követett Tavsir1500 Twitter-fiók szintén arról számolt be, hogy a két északnyugati kurd városban lövöldöznek a tüntetőkre.

Jogvédők szerint több mint 150 embert öltek meg, több százan megsebesültek és több ezer embert tartóztattak le a biztonsági erők a tüntetések miatt, amelyek azután törtek ki, hogy a múlt hónapban őrizetben meghalt Mahsa Amini, egy fiatal szákezdi nő, akit nem megfelelő öltözködés miatt tartóztattak le.

Nyitókép: Tüntetők kövekkel dobálják a rohamrendőröket felgyújtott szemeteskonténerek mögül Teheránban 2022. szeptember 20-án. A 22 éves Masa Aminit szeptember 13-án azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett és meghalt.MTI/AP

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. október 09. 10:56
Ezen a felvételen sem látszik egyetlen iráni fegyveres. Lehet, hogy egyszerűen kinyírtak valakit az utcán. A kurdokat azért érdemes fenntartásokkal kezelni, Európa-szerte nyakig benne vannak a szervezett bűnözésben, a heroin-piacon az afgán bandákkal osztoznak.
RasPutin
2022. október 08. 21:01
Melyik iráni rendőrt fizette le a háttérhatalom, hogy verje agyon azt a szerencsétlen lányt?
Rocktoberi
2022. október 08. 16:30
Franciaországban és Hollandiában is. Ja, hogy az belefér a jogállamiságba.
Nehidd El
2022. október 08. 16:22
"On 6 Bahman Street in Sanandaj, security forces opened fire on a car and killed the driver, a man. This individual was shot in the head during the protests." Miért pont ezt az autóst lőtték volna fejbe a normális forgalom közepén? Miért nem sérült meg senki más utána sem? A CIA a narancsos forradalom kirobbantásakor sem fukarkodott a hamis zászlós civilgyilkolással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!