Magyarul beszélgetett kommentelőivel Igor Matovic a Facebookon

2022. október 21. 06:19

Mint a volt szlovák kormányfő írta, azóta beszéli a nyelvet, mióta azt üzenték, hogy keresse az utat a kisebbségekhez.

2022. október 21. 06:19
null

„Ma semmi!” – írta legutóbbi Facebook-bejegyzésében Igor Matovic volt szlovák miniszterelnök, jelenleg  pénzügyminiszter, de a java csak ezután jött. Amikor ugyanis megkérdezték, hogy ezt miért, magyarul kezdett válaszolni.

Ha szlovákul írok, bántja őket” – írta.

Egy másik kommentelő a pénzügyminiszter nyelvtudása iránt érdeklődött, és feltette neki a kérdést, mégis mióta beszél magyarul.

„Amióta azt üzenték, hogy keressem az utat a kisebbségekhez. Ma ezt választottam” – reagált Matovič.

Emlékezetes: Matovic a két évvel ezelőtti századik Trianon-évfordulón kezet nyújtott a kisebbség felé 100 meghívott felvidéki magyar személyiség előtt elmondott beszédében.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. október 21. 22:13
Évszázadokig természetes volt, hogy a többnyelvű területeken az emberek beszélték egymás nyelvét. Aztán jött a nacionalizmus, és privilegizált egy nyelvet.
galancza
2022. október 21. 20:22
Bármilyen hihetetlen de könnyen lehet hogy Matovicsnak magyar az anyanyelve. Szlovákiában legalább 200000 olyan szlovák van akinek magyar az anyanyelve csak különböző okokból tagadják. Sajnos sokan közülök fanatikus magyargyűlölők. Az 5.5 millió szlovák állampolgárból 1 milliónak magyar eredetű vezetékneve van. Természetesen ezek között vannak szlovák anyanyelvűek is bőven, mintahogy sok nem magyar vezetéknevűnek magyar az anyanyelve. 1945 után brutális megfélemlítést kapott a felvidéki magyarság. Bár az utóbbi években kicsit javult a helyzet de,ma sem ajánlott nagyon sok nyílt helyen megszólalni magyarul. Pár éve Galántán egy hivatalban egy öreg magyar nénivel nem mertek szóba állni magyarul az alkalmazottak, a néni nem tudott jól szlovákul. a néni felháborodott, ordítozni kezdett, és végül kiderült hogy minden hivatalnok tud magyarul, pedig hivatalosan csak 30 % a magyar. A szlovák ügyészek, bírók, ügyvédek, rendőri, katonai vezetők, titkosszolgálati vezetők, politikusok legalább 20%-ának magyar vezetékneve van. legalább a felének magyar az anyanyelve , csak tagadják.Ahogy Kassán a 70-es években a 147000 lakosból 47000 volt magyar. Ma a 220000-ből alig 7000 vallja magát magyarnak., stb.......
ginacica
2022. október 21. 17:43
respekt
Hurka
2022. október 21. 12:17
A nyelvértést is gyakorolhatja Szarka Tamáséktól: https://www.youtube.com/watch?v=sSrklHx1I2g
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!