Le Monde: Varga Judit Orbán Viktor aduásza az Európai Unióval folytatott harcban

2022. október 20. 14:38

„Ha Varga Juditot hallgatja az ember, az a benyomása, hogy Magyarország Európa világítótornya a korrupció elleni küzdelemben!” – nyilatkozták a lapnak.

2022. október 20. 14:38
null

A Le Monde „Varga Judit, Orbán Viktor adu ásza az Európai Unióval folytatott harcban” címmel közölt egy cikket Magyarország uniós megítéléséről. A cikk legfőképpen Varga Judittal foglalkozik, valamint a miniszter uniós munkájával. Mint írták, ha Magyarország végül megkapja azt a 13,3 milliárd eurót, amelyet az Unió (EU) a „nacionalista miniszterelnök önkényuralmi túlkapásai miatt blokkol”, azt neki köszönheti majd.

Az egyik, a neve elhallgatását kérő diplomata így fogalmazott hazánkról és a miniszterről:

– mondta a diplomata, aki egyik útja során találkozott vele.

A lap szerint a „meggyőzés érdekében” Orbán Viktor úgy döntött, hogy „ezt a briliáns poliglottat küldi a frontra”, aki már hozzászokott „a brüsszeli arkangyalokhoz”, hiszen kilenc évig dolgozott ott parlamenti asszisztensként.

– mondta Didier Reynders igazságügyi biztos.

„A »rossz zsaru« és a »jó zsaru« a szerepmegosztás. Ő testesíti meg Magyarország nyitottabb arcát” – mondta François-Xavier Bellamy francia képviselő (Les Républicains), aki kétszer találkozott vele. Ami a lényeget illeti, mindenekelőtt rendíthetetlenül hűséges Orbán Viktorhoz. „Nagyon orbáni meggyőződései vannak. Nem azért van ott, hogy örömet szerezzen, vagy hogy elengedje. Azért van ott, hogy harcoljon. Ő bizonyos értelemben egy trójai faló” – mondta Clément Beaune, volt európai ügyekért felelős francia államtitkár, jelenleg közlekedési miniszteri megbízott, aki Brüsszelben együtt dolgozott vele.

A lap azért a cikke végén némi cinizmussal kijelentette, hogy „Orbán Viktor azonban szokásához híven egy másik miniszterrel, Navracsics Tiborral állította versenybe a »jogállamiság« ügyében. A volt európai biztos, aki jelenleg a kormányon belül regionális fejlesztésért felel, szintén gyakran utazik Brüsszelbe, még ha kevésbé észrevehető is. Lehet, hogy az EU elengedi a pénzt, de arra nincs garancia, hogy Orbán valóban hálás lesz Varga Juditnak.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. október 21. 10:44
Varga Judit, mint aduász? Vetélytársa Navracsics akkor micsoda?
laikus19
2022. október 21. 09:33
Kiegészítés az előző hozzászólásomhoz: Ha már szóba kerültek ezek a rendszerváltásnak nevezett időszak körüli témák, ha esetleg nem ismerné jobban, még inkább figyelmébe ajánlom Fenyő Jánost, (nem csak a Fenyő-gyilkosság kapcsán, hanem egyáltalán az ő egész karrierjét). Ha nem bizonyították volna be az erre illetékesek az "Elkurtuk" c. filmmel, hogy nálunk a politikai krimi műfajában még mindig max. kispályások, akkor ezt a témát nagyon is ajánlanám a figyelmükbe. A Zempléni-ügy hozzá képest jóval kisebb fajsúlyú, bár azért sokat elmond a korabeli elit egy részéről, a Stadler- meg a Morvai-téma ma már inkább elsősorban vagy legfeljebb szórakoztatóak.
fogas paduc
2022. október 21. 08:21
Diktatórikus túlkapásokat korrupciós motívumokkal egyelőre csak az eu oldaláról látni.
foldizs
2022. október 21. 07:50
Varga Judit még alsónak is kevés, nem hogy ásznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!