Vizsgálja az Európai Ügyészség az uniós vakcinabeszerzéseket

2022. október 14. 15:50

Több mint négymilliárd adag COVID-19 elleni vakcinára vonatkozóan kötött szerződést az Európai Bizottság, a részletek azonban homályba vesznek. Az Európai Ügyészség most vizsgálódni kezdett.

2022. október 14. 15:50
null
Dobozi Gergely

Vizsgálja az Európai Ügyészség az Európai Unió koronavírusvakcina-beszerzéseit – áll közleményben a hivatal honlapján. Az Európai Ügyészségnek azonban egyelőre többet nem áll módjában elárulni.

A hivatal a vizsgálatot a beszerzéseket övező kiemelten magas közérdeklődésre tekintettel indította meg.

Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint mindeddig

4.2 milliárd adag COVID-19 koronavírus elleni vakcinára vonatkozóan kötött szerződést.

2022. szeptember 7-éig 1.7 milliárd adagot szállítottak le.

Az alábbi szerződésekre vonatkozóan ismertek adatok:

  • Pfizer-Biontech – 2.4 milliárd adag;
  • Moderna – 460 millió adag;
  • AstraZeneca – 400 millió adag;
  • Johnson and Johnson – 400 millió adag;
  • CureVac – 405 millió adag;
  • Novavax – 200 millió adag;
  • Valneva – 1.2 millió adag;
  • Sanofi-GSK – 300 millió adag;
  • HIPRA Human Health – 250 millió adag.

A szerződések lényeges körülményei – így különösen a vételár – üzleti titok tárgyát képezik.

A The New York Times 2021 áprilisában közölt cikket, amiben a lap azt boncolgatta, hogy az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számos SMS-t váltott Albert Bourla Pfizer-vezérrel a szerződésekre vonatkozóan. Az SMS-ek tartalmára vonatkozóan számos újságírói kérdés érkezett az Európai Bizottsághoz, ugyanakkor ezek részletekről különösebb információ nem derült ki (jóllehet von der Leyen bizottsági elnök bizonyos hivatalos dokumentumokat elérhetővé tett).

hogy a testületnek nincs jogi kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy a személyes üzenetváltásokról bővebb tájékoztatást adjon – vagyis, hogy az átláthatósági követelmények nem terjednek ki a mobiltelefonos üzenetekre.

Legutóbb idén szeptember közepén közölt publicisztikát az EUObserveren, amelynek ez a téma is sarkalatos pontja volt. Az ezek, s az ezekhez hasonló, évtizedes távlatokban jelenlévő problémák miatt O’Reilly szerint az EU ma ott tart, hogy „egyre több folt esik azon a demokratikus és intézményi posztón, amelynek eredeti célja, hogy óvjon, védelmezzen bennünket” – írta meg O’Reilly szeptember elején.

Kép: Joe Klamar / AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. október 15. 11:47
Nem tenném tűzbe a kezem Ursuláért, ismerve a német hadügyminisztersége idején a minisztériuma állapotát.
Nozi03
2022. október 14. 20:22
Azt hiszem, ha egyszer még kötelezővé teszik a munlahelyemen a 4. oltást, inkább a kínait választom. De most nem tartok ettől, mert az emberek egyszerre egy válságot képesek elviselni, szóval a háború és az energiaválság óta vhogy a járvány háttérbe szorult, szerintem idén télen nem (ez) lesz terítéken.
kivancsijani
2022. október 14. 18:58
vagisan reklám...
Sany Xepi
2022. október 14. 18:47
A korrupció ezen a szinten nem számít bűnnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!