Egy iráni síita szentélynél mészároltak le 15 embert fegyveresek

2022. október 26. 21:53

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, az elnök választ ígért.

2022. október 26. 21:53
null

Fegyveresek rátámadtak egy síita szentélyre a dél-iráni Sirázban, legalább tizenöt embert megöltek” – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az Iszlám Állam magára vállalta

Az állami televízió úgy tudja, hogy a támadásnak tizenhárom halálos áldozata és negyven sebesültje van. A támadás elkövetését Telegram-csatornáján az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.    

Az állami hírügynökség „takfiri terroristáknak” nevezte a támadókat, ez a többségében síiták lakta Iránban a szunnista iszlamista fegyveres csoportok hivatalos elnevezése. A támadók egy autóból ugrottak ki, és tüzet nyitottak a zarándokokra és az alkalmazottakra Sirag sah síremléke előtt – jelentette az IRNA szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrség két terroristát őrizetbe vett, a harmadik után kutatnak.    

Az IRNA később Iszmail Mohebbipúr tartományi helyettes kormányzóra hivatkozva azt írta, hogy a támadást egyetlen fegyveres követte el, aki maga is megsebesült.  A Tasnim félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy több nő és gyermek is van az áldozatok között.   

Raíszi: Lesz válasz

 A helyi hagyományok szerint sok látogatója volt szerdán a szentélynek, amely a legszentebb dél-iráni imahely. A támadást ráadásul délután követték el, amikor a legtöbb látogató volt a szentélyben. Irán válaszolni fog a szentély elleni merényletre – szögezte le az iráni állami média szerint Ebrahim Raíszi elnök.    

A tapasztalat azt mutatja, hogy Irán ellensége, miután kudarcba fulladt a kísérletük, hogy éket verjenek a nemzet egységes sorai közé, erőszakkal és terrorral állnak bosszút.

a biztonsági és rendvédelmi erők megleckéztetik azokat, akik kitervelték és végrehajtották ezt a támadást" – mondta Raíszi.    

A biztonsági erőkhöz közel álló Nournews iráni hírportál úgy tudja, hogy a támadók nem iráni állampolgárok voltak. Április elején egy 21 éves üzbég késsel megölt két síita imámot, egy harmadikat pedig megsebesített az Irán második legnagyobb városában, Meshedben található Reza imám szentélyénél. A támadót június hetedikén Meshedben kivégezték – közölte az iráni Igazságügyi Hatóság.    

Az ENSZ elítéli a vallási szentélyek elleni támadást, és részvétét fejezi ki a sirázi lövöldözés áldozatai hozzátartozóinak - közölte szerdán Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője. „A vallási szentélyek elleni támadást el kell ítélni. Elítéljük a terrorizmust, különösen a vallási létesítmények elleni támadásokat” – mondta Dujarric. Az IRNA hírügynökség beszámolt arról is, hogy szerdán a Forradalmi Gárda elitegység egyik felderítő tisztjét agyonlőtték a nyugat-iráni Hamadán tartomány Malajer városában.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. október 27. 22:56
És még mindig van aki tagadja, hogy az ISIS-t az usából üzemeltetik...
Zsolt75
2022. október 27. 08:16
A béke vallása. Még egymást is vallási alapon ölik.
bunko_jobbos
2022. október 27. 07:53
Jaj de furcsa, hogy Iránban egyszerre hirtelen elkezdtek tüntetni és még közben az IÁ is merényleteket követ el, miközben Irán drónokat szállít a ruszkiknak. Nem is értem, hogy mi az összefüggés ezek között... Azért egyébként megdöbbentő, hogy egy ilyen zárt és jól ellenőrzött társadalomban is ilyen könnyen tudnak konfliktust szítani. Láttam magyar utazókat, és hát elég sok papírt kellett beszerezniük, hogy Iránban forgathassanak, és kísérőt is kellett alkalmazniuk. Nagyon durva, hogy ezek ellenére ilyen könnyű megszervezni ezeket a tüntetéseket. Egyébként ha Irán térképét rátennénk Európáéra, akkor nagyon megdöbbennénk, majdnem akkora, csak a térképek torzítása miatt néz ki kisebbnek. www.thetruesize.com be kell írni, hogy Iran és ráhúzni Európára. :-))))))) Jó döbbenést.
kozmosz
2022. október 27. 03:08
Létezik shiraz bor is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!