Biden, Macron és Trudeau elsők között gratulált Bolsonaro legyőzéséhez

2022. október 31. 07:21

A francia elnök szerint Lula „új lapot” nyitott Brazília történelmében.

2022. október 31. 07:21
null

Az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország vezetői sietve gratuláltak Brazília frissen megválasztott baloldali elnökének, Luiz Inácio Lula da Silvának, miután az győzelmet aratott az eddig hivatalban lévő keresztény-konzervatív Jair Bolsonaro felett – gyűjtötte össze a nyilatkozatokat a the Guardian.

Bolsonaro kételkedik

Bolsonaro kétségbe vonta a szavazási folyamat hitelességét, és korábban már utalt arra, hogy vereség esetén elutasíthatja majd az eredményt. Joe Biden amerikai elnök ezért nyilatkozatában megerősítette, hogy ő legitimnek ismeri el a válsztási eredményt, amelyet Lula – mint kiemelte –

Várom a közös munkát, hogy az elkövetkező hónapokban és években is folytassuk az együttműködést országaink között” – mondta.

Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau a Twitteren azt írta: „Brazília népe döntött”. Hozzátette: alig várja, hogy Lulával együtt dolgozhasson. Közös prioritásként említette a környezet védelmét.

Emmanuel Macron francia vezető is jókívánságait fejezte ki, mondván, a szavazás „új lapot nyitott” Brazília történelmében. „Együtt fogunk erőt mutatni a kihívásokkal szemben, és megújítani a két országunk közötti baráti kapcsolatot” – írta a francia elnök a Twitteren, percekkel a választási eredmények kihirdetése után.

Bolsonaro veszített, a baloldali Lula nyerte a brazil elnökválasztást

Lula az érvényes voksok 50,9 százalékát, míg Bolsonaro a 49,1 százalékát szerezte meg. Lula korábban kétszer négy éven keresztül vezette már Brazíliát, harmadik ciklusa 2023.

Nyitóképek: Wikipédia

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. november 01. 08:48
- Legyő legyő legyő legyő legyő legyő - ismételgette Bolsonaro. Örömtől csukló hangon felhangzott a vonalban: - Gratulálok!
Namond
2022. október 31. 12:52
Egy időben Orbán Bolsonáronak szóló részvéttáviratával, mely szerint; Jair, szívemben győztes vagy.
vicomt
2022. október 31. 12:37
A Három náci.Gratula,ennél rosszabb nem is lehetne.Úgy látom,csak a brazíl karnevált említhetem meg,mint jó dolgot brazilíában.
KBA98
2022. október 31. 11:01
Biden nem biztos, hogy képben van, Macron a szélkakas, a többit meg a jövő dönti el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!