Reagált a gáz ára az uniós bejelentésekre: szépen bezuhant

2022. szeptember 02. 14:36

Ursula von der Leyen a G7-ek után ársapkát vezetne be az orosz gázra. A gázár komolyan beesett.

2022. szeptember 02. 14:36
null

Reagált a határidős gázár a G7 valamint az Európai Bizottság elnökének a bejelentésére: szépen beszakadt. Már most 12-14%-os szakadás látszik az árban, 

210-215 euró/MWh környékére csökkent a holland gáztőzsdén.

Múlt pénteken még 340 euró volt ugyanez az ár. Az elmúlt napok gázáresése a tőzsdei áramárakat is magával rántotta, így például az egész jövő évi német áramár kontraktus ma 6%-kal 508 euró/MWh-ra esett, pedig már 1000 euró körül is járt a napokban, a francia megfelelője pedig szintén 6%-kal 630 euróra esett, noha járt 1200 euró felett is a napokban. A német másnapi zsinóráram ára most például 33%-os szakadást mutat 280 euróra.

Nyitókép: MTI

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lanter
2022. szeptember 04. 08:22
Ott azon a területen amit ma ukrajnának neveznek senki más nem fog győzni mint az orosz. Lehet drukkolni másnak de csak egy illúzió ennek ellenkezőjét hinni. Aki azt hiszi hogy az ukik győznek az laikus és valószínűleg nincs világpolitikai ismerete semmi.
cinkegolyó
2022. szeptember 03. 14:47
Putyin is reagált, ha ársapka kerül a gázra/olajra, akkor nem ad több gázt, tehát gáz /nem/lesz.
pandalala
2022. szeptember 03. 10:18
Nem, nem indult újra az ÉÁ1 ..... " A Gazprom egy turbina megjavításig "teljesen" leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül, így a várttal ellentétben szombaton nem üzemelik be a vezetéket. Mint arról az Infostart is beszámolt, a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy az Európába irányuló szállítások szempontjából létfontosságú Északi Áramlat gázvezetéket "teljesen" leállítja egy turbina megjavításáig, noha a karbantartás után szombaton kellett volna újra üzembe helyezni. " - https://infostart.hu/kulfold/2022/09/03/eszaki-aramlat-megszolalt-a-siemens-a-gazprom-gazstopjarol
pandalala
2022. szeptember 03. 09:53
Megnyitották már az oroszok az NS1-et? Mikor telik le a három nap? .... ".... Egyéb friss fejlemények A tőzsdei határidős gázárak pénteken reggel már azért kezdtek esni, mert amint megírtuk: a megrendelési adatok arra utalnak, hogy szombat reggel újraindul az eddigi visszafogott kapacitás mellett az orosz gázszállítás Németország felé az Északi Áramlat 1-en. Emellett az is kiszivárgott, hogy milyen ármérséklő beavatkozásokat tervez az árampiacon az Európai Bizottság. Ehhez képest most új elem az, amit von der Leyen bemondott, mert ez a vezetékes orosz gázszállításra vonatkozó árplafont tartalmazza és ennek a hírnek a hallatára feltehetően bizonyos spekulatív piaci szereplők, akik például az elmúlt hetekben magasabb áron vettek gázt a tőzsdén, valószínűleg igyekeznek szabadulni a pozícióiktól. .... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!